2008. június 28., szombat

Udmurt bélyegek a Vaterán?

A tomtom3 nevű felhasználó udmurt bélyegeket kínál eladásra a Vatera nevű árveréses kereskedelmi portálon. A bélyegekkel kapcsolatban a következő kérdések merülnek fel.

  • Bélyegek kiadására csak a független államoknak van lehetőségük. Ez alól csak igen kevés kivétel van, ilyen pl. a Finnországhoz tartozó, de nagyfokú autonómiával rendelkező Ahvenanmaa (Åland). Oroszországban azonban a föderációs szubjektumoknak nincs önálló bélyegkiadási joguk (1918 előtt az Orosz Birodalomban néhány területnek volt), így az Udmurt Köztársaság sem adhat ki önállóan bélyegeket. (Már csak azért sem, mert önálló postája sincs.)
  • Udmurtia hivatalos nyelvei az orosz és az udmurt, ha bélyeget adnának ki, nyilván orosz feliratok lennének a bélyegen (esetleg udmurt is, habár ezt senki nem gondolhatja komolyan). Mind a latin betűs, mind az angol nyelvű felirat igen valószínűtlen, arról nem is szólva, hogy az angol felirat helyesen Republic of Udmurtia lenne.
  • Figyelemreméltó, hogy a bélyegek értéke csak számmal van jelölve, nincsen feltüntetve a pénznem.
  • Ha valamilyen csoda folytán Udmurtia lehetőséget kapna arra, hogy bélyeget adjon ki, aligha az elefántos tematikát választanák. Kézenfekvő lenne, hogy a bélyegekre udmurt népviselet, népi építészet, táj kerüljön. (Valójában persze tudjuk: sokkal valószínűbb, hogy a bélyegre Csajkovszkij, méginkább, hogy Kalasnyikov kerüljön. A legvalószínűbb azonban kétségtelenül olyan bélyegek megjelenése, melyek annak emlékére készülnének, hogy az udmurtok önszántukból csatlakoztak az Orosz Birodalomhoz X éve.)
Ennek ellenére persze nem kizárt, hogy a bélyegsor egy elszánt filatelistának megér 1300 forintot, vagy még többet is. Különösen, ha az ostoba hamisítványok állnak érdeklődése középpontjában: gyűjteményét valóban figyelemreméltó példányokkal egészítheti ki, gyűjtőtársai nagy irigységére.

Nincsenek megjegyzések: