2008. december 26., péntek

Küsztübej

Ha valakit, aki járt már Udmurtiában, megkérnénk, hogy soroljon fel néhány jellegzetes udmurt ételt, alighanem a küsztübejt, ezt a palacsintára emlékeztető, ám annál jóval keményebb tésztából készülő, hagyományosan köleskásával vagy burgonyapürével töltött ételt is megemlítené. Pedig a küsztübej valójában nem is udmurt, hanem tatár eredetű specialitás (eredeti, tatár elnevezése küsztübüj). Mindez azonban csak arra utal, hogy a Volga és a Káma folyó mentén élő finnugor és törökségi népek kulturálisan igen erősen hatnak egymásra.


A tésztához fél kg lisztet keverjünk el ízlés szerint 1–2 teáskanál sóval, adjunk hozzá egy tojást és annyi hideg vizet, hogy kemény tésztát kapjunk. Gyúrjuk jól össze és formázzunk belőle hengert. A hengert vágjuk kb. 1 cm széles karikákra, a karikákból pedig nyújtsunk 7–8 cm átmérőjű, 1–1,5 mm vastag köröket. Forró serpenyőben, kevés vajon, nagy lángon süssük meg a lepények mindkét felét (oldalanként néhány percnyi sütés elegendő). Sütés után a kész körök mindkét oldalát kenjük át olvasztott vajjal, halmozzunk a közepükre 2–3 evőkanálnyi tölteléket és hajtsuk őket félbe.

A burgonyás töltelékhez fél kg krumplit hámozzunk és mossunk meg, vágjuk kis kockákra, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, adjunk a vízhez 1–2 kiskanál sót, főzzük puhára a burgonyát, öntsük le róla a vizet, törjük össze és adjunk hozzá kis vajat és annyi tejet, hogy krémes állagú legyen.
A köleskásás töltelékhez forraljunk fel egy liter tejet, óvatosan keverjünk hozzá egy pohár hántolt kölest és egy kiskanál sót, várjuk meg, amíg felforr, és főzzük néhány percen át a kását. A tűzről levéve tegyünk 2–3 dkg vajat a kásához, és jól keverjük el.