2008. július 29., kedd

Sörleves tejjel (Õllesupp piimaga)

Meleg napokon igazán jól esik a hideg leves. Miután azonban meguntuk (ha ez egyáltalán lehetséges) a gyümölcsleveseket és a gazpacho-t sem tartjuk már elég egzotikusnak, ideje új ízek után nézni. Ekkor kerülhet a képbe a tejjel készült észt sörleves. Észt sörlevesnek mondom, mert egy észt népi recepteket tartalmazó könyvből származik, valójában azonban nem találkoztam még egyetlen észttel sem, aki ismerte volna. A magyarokban viszont igen szélsőséges reakciókat szokott kelteni, a heves rajongástól a méla undorig.

Hozzávalók: 6 pohár tej, fél liter sör, 6 evőkanál méz (vagy cukor), 4 tojás, 10 dkg szárított kenyérkocka.

Elkészítése: A kenyérkockákat fehér kenyérből szárítjuk, egy levesestál aljába tesszük. A tejet feltesszük forralni, közben a tojásokat felverjük és elkeverjük a mézzel (cukorral), felöntjük a sörrel, ismét elkeverjük. Mikor a tej már forró, lassan belekeverjük a tojásos-mézes-sörös keveréket, majd folyamatos keverés mellett hevítjük, nem forraljuk. Ha már forró, ráöntjük a kenyérkockákra és hűlni hagyjuk. Hűtve tálaljuk.

(Forrás: Silvia Kalvik: Eesti rahvatoite. Teine, parandatud ja täiendatud trükk. Valgus, Tallinn, 1981.)