2009. február 6., péntek

Az udmurt Svájc

„A Sarkani járást udmurt Svájcként is emlegetik” – mondta nekem egyszer büszkén egy udmurt lány, és rögtön elmagyarázta, honnan az elnevezés: Udmurtia egyik legkeletibb járásáról van szó, az Urál nyúlványai egészen idáig terjeszkednek, s itt bizony a dombok magassága akár a 307 m-t is eléri. A dombok látványát tömött, mélyzöld fenyvesfoltok és legelésző szarvasmarhacsordák, birkanyájak üdítik fel. A domborzati viszonyokat a helyiek megfelelően ki is használják: a Sarkani járás gyakorta szolgál kisebb és rangosabb sí- és sífutóversenyek helyszínéül, és – ahogy a járásközpont múzeumában megtudtuk – nem egy híresebb síbajnokot „nevelt már ki” az udmurt Svájc.

Az alábbiakban következzék néhány kép az udmurt Svájcról – mintegy ízelítőül, hogy milyen is Udmurtiának ez a szeglete.

A sarkani vidék valóban megkapó látványt nyújt – aki esetleg Udmurtiában jár, érdemes autóbusszal vagy akár gyalog feltérképeznie ezt a vidéket is:











Az agyagos talaj vöröse érdekes kontrasztot alkot a zöld növénytakaróval:

A járásközpont, Sarkan ún. templomosfalu, saját templomokkal, iskolákkal és múzeummal. Az utcákon és az üzletekben viszonylag sok udmurt szót hallani, a helytörténeti múzeumban pedig komplett udmurt nyelvű idegenvezetést kaphat az erre igényt tartó látogató. A múzeumban a szokásos néprajzi és helytörténeti kiállítás mellett külön részleget szenteltek a járás sportéletének.

Szocializmus-korabeli emlékművet is találhatunk Sarkanban (a virágokból formázott évszám „Udmurtiának az orosz birodalomhoz való önkéntes csatlakozásának” évfordulójára emlékeztet):


A járás nyugati szélén fekvő, mintegy ötszáz lelket számláló Muvyr falu kapcsán több poszt is született már a Rénhíreken (Udmurt paneltömb; Alangaszar árnyéka; Alangaszar árnyékának árnyéka; Így épül az udmurt faház), de talán érdemes néhány további fotót közölni a szép fekvésű falucskáról. Muvyr meglehetősen zegzugos felépítésű falunak hat, hiszen egy szerteágazó mesterséges tó köré szerveződik, a terep pedig dimbesdombos (maga a település elnevezése is 'domb'-ot, 'magaslat'-ot jelent).

Szárnyast szinte minden család tart – a muvyri tó így hemzseg a falubeliek kacsáitól-libáitól, akiket tulajdonosaik a nyakukra festett színes foltokról ismernek fel. (Udmurtiában egyébként is jellemző, hogy a falubeliek szárnyasai szabadon járnak-kelnek az utcán.)











A mezőgazdaság mellett a helyi fakitermelő üzem biztosít megélhetést a helyieknek.

Muvyrnek saját, 12 osztályos iskolája van, az iskola mellett pedig a Nagy Honvédő Háború emlékművét vehetjük szemügyre:

Az udmurt Svájc ideális úticél mindazoknak, akik lankás terepen, idilli környezetben nyári barangolásokra vagy téli sítúrákra vágynak, s eközben még udmurt nyelvtudásukat is csiszolni szeretnék.