2008. június 29., vasárnap

Réncsipsz



A képen látható zacskó rénszarvashúsból készült csipszet rejt. Oroszországból, a Krasznojarszki körzetből, Norilszk városából származik. Nevéről, a nyamszáról semmit nem sikerült kideríteni, feltételezhető, hogy csupán a magyar nyam-nyamhoz hasonló hangutánzó szó. A területen, ahol készül, főképp szamojéd népek, konkrétan nyenyecek, enyecek és nganaszanok tenyésztenek rénszarvast, de mellettük az evenkik (tunguzok) és a dolgánok (a jakutok egy csoportja) fő hagyományos gazdasági tevékenysége a rénszarvastartás. A csomagolást is különböző észak-szibériai népekre jellemző rajzok díszítik.

Ránézésre leginkább a szalmiákhoz hasonló, ízre azonban inkább jóféle, ám kissé túlsózott magyar kolbászra emlékeztet. A bemutatott változat gombás, ám gombaíz nem érzékelhető... A csipszet elsősorban sörkorcsolyaként fogyasztják.


Az összetevők már kevéssé számítanak autentikusnak: a rénszarvashús és a só mellett gombás természetazonos ízesítő, nátriumnitrát, és „Roshinken prosciutto” komplex keverék található. Ez utóbbi mibenléte rejtély, neve sonkára utal: a prosciutto olaszul sonkát jelent, a roshinken szóban pedig a szintén sonka jelentésű schinken szót ismerhetjük fel.

Az orosz piacon is megjelentek olyan termékek, melyek elsősorban helyi különlegességként próbálnak piacot hódítani. A lokális kötődés gyakran valamilyen etnikai motívumon keresztül nyilvánul meg. A bemutatott termék ugyan nem kötődik egyetlen konkrét etnikumhoz sem, az észak-szibériai népekhez általánosan azonban igen.

(Köszönjük Várnai Zsuzsának e különleges csemegét.)