2008. szeptember 23., kedd

A bíróság felmentette a mari papot

A joskar-olai városi bíróság felmentette Valerij Tanakov mari papot, akit a városi ügyészség szélsőséges nézetek terjesztésévle vádolt. A pogány pap az ügyészség álláspontja szerint Onajen ojla (A pap mondja) című művében gyűlöletre és gyilkosságra uszít, más népekről lealacsonyítóan nyilatkozik. A Mari Állami Egyetem nyelvész és pszichológus szakértői szerint azonban ilyennek a szövegben nyoma sincs, Tanakov mindössze amellett érvel, hogy a tradicionális mari vallás az emberiség „meggyógyítója”, „megmentője”, „tökéletesítője” lehet. További szakértők is megerősítették, hogy Tanakov szövege semmilyen törvényellenes cselekedetre nem buzdít. (Ugyanakkor megjegyezték, hogy a szöveg stílusát tekintve eklektikus, tartalmát tekintve pedig zavaros, gondolatai gyakran követhetetlenek.)

A bírósági meghallgatások végén az ügyész új, ezúttal Moszkvában elvégzendő szakértői vizsgálatot kért a bíróságtól, mely ezt a kérést elutasította. Korábban a szakértőket maga az ügyészség kérvényezte, hogy a vizsgálatot a joskar-olai szakértők végezzék el, akik azonban számára nem kedvező eredményekkel szolgáltak.

A Tanakovot képviselő Ember és Törvény nevű társaság társelnöke, Szergej Poduzov szerint Tanaköv ügye jelzésértékű. Szerinte az állam az ügyésségen keresztül be kíván avatkozni az egyén szabadságába. Szerinte az ügyész húzni akarja a pert, egy moszkvai vizsgálat újabb egy-három évet jelentene. Véleménye szerint az ügyészségnek el kellene fogadnia a szakértők véleményét és visszavonni a vádat, ahelyett, hogy a mundér becsületét védve újabb költségekbe verné az államot.

Mivel az ügyészség már harmadszor kísérelte meg eredménytelenül Tanakovot elmarasztaltatni, az Ember és Törvény az Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordult.



Forrás: Суд отказался признать брошюру марийского жреца экстремистской литературой