2009. október 3., szombat

NRVV 7. – Torum maa 5. Vadászat

A Torum maa területén több csapdát is bemutatnak. Ezek működése általában igen nehezen érthető meg, mivel biztonsági okokból olyan részeket is elhelyeznek rajtuk, amelyek megakadályozzák működésüket. Ezek a biztonsági eszközök elkülöníthetetlenek magától a csapdától, így gyakorlatilag lehetetlen megérteni a működési mechanizmust. A verem pl. egyszerűen le van fedve. A csapdák többsége hasonlóan működik: az állatot valamilyen csalival a csapdához csalják, és amikor a csalihoz nyúl, kimozdít egy nehezebb rönköt, amely szerencsésebb esetben agyoncsapja. Kevésbé szerencsés helyzetben beszorul, és addig szenved, míg ki nem múlik, vagy míg a vadász meg nem érkezik. Balra medve-, középen róka-, jobbra fajdcsapda látható.



A csapdák egy másik típusában az állat a csali kimozdításával annak helyére azonnal beszorul. A bal oldalon látható rókacsapdában a rombusz alakú fadarab a csalihalat jelképezi (a felette beszorított fadarab bitonsági kellék), kimozdításával a kettéhasított fatörzs visszazárul. A jobb oldalon látható cobolycsapdában fent keresztbefektetett fatörzs esik rá az alatta levőre.



Az alábbi képen pedig a vadászok ideiglenes szálláshelye látható. A sarok és a tető menedéket nyújt a szél és a csapadék elől, az előtérben gyújtott tűz pedig meleget biztosít.