2009. június 29., hétfő

Igen vs. Igen

Sajátos futballmérkőzést rendeztek tavaly augusztus 21-én Udmurtiában: különböző udmurt nyelvjárásokat beszélők játszottak egymással. Bár az Udmurtián belüli nyelvjárások a beszermántól eltekintve nem igazán különböznek egymástól, bizonyos nyelvjárási különbségeknek az udmurtok nagyon is tudatában vannak. Az egyik legismertebb jelenség, hogy északon az igen bon, délen ben. Így az udmurtok beszélnek bon-felőliekről és ben-felőliekről.

Valójában kisebb területen ennek más változatai (bön) is használatosak, és a két nagy terület között pedig az o-o és változatai hansználatosak (ennek hangsúlyozása alapján a magyarban inkább tagadásra tippelnénk), továbbá használnak más szavakat is ilyen szerepben (pl. az 'úgy', 'bizony' jelentésűeket). Az alábbi, a készülő udmurt nyelvjárási atlaszból származó térkép azt mutatja, hogy hol melyik változat használatos Udmurtián belül (a fekete négyzet a bon, az üres karika a ben).



Hasonló, egy-egy szóra épülő, némiképpen naiv nyelvjárási felosztást találunk más nyelveknél is. Dante például szintén az 'igen' jelentésű szó alapján osztotta fel az újlatin dialektusokat oïl- (francia), oc- (okcitán) és sì- (olasz) nyelvekre. A délszláv nyelvjárásokat a 'mi?' kérdőszó alapján szokás felosztani kaj- (Északnyugat-Horvátország), ča- (Isztria, dalmát szigetek), što- (Kelet-Horvátország, a szárazföldi Dalmácia, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegro) nyelvjárásokat.

Mint az alábbi összefoglaló mutatja, a meccset a bon-felőliek nyerték 6:0-ra. Az összeállítást a foci iránt kevésbé érdeklődőkenk is érdemes megtekinteniük, különös tekintettel a zenei aláfestésre.