2009. február 27., péntek

A finnugor divat évszázadai. I. A puloker

Két héttel ezelőtt (ki ne emlékezne rá…) a mordvin női ékszerek hagyományőrző jellegéről értekeztem. E rövid képes bejegyzést olvasva talán lekicsinylően gondolhatunk az ősfinnugor lányokra-asszonyokra: lám, 1000 évig semmi újat nem találtak ki. Láthatóan nem tartottak lépést a nemzetközi trendekkel, fogalmuk sem volt az európai divatról.

Napjainkban azonban már a legnagyobb divatcézárok sem tudnak semmi újat kitalálni, rendszeresen visszanyúlnak ötletekért a letűnt időkbe. Ezt a jelenséget a hajviselet terén is megfigyelhetjük. Már várom, mikor jönnek vissza azok az idők, midőn madárfészekkel s egyéb bonyolult látványossággal kombinált hajköltemények alatt billegtek a divatra s magukra adó hölgyek az utcán. Addig is azonban egy finnugor régészetben jártas divatdiktátor lenyúlta az ősmordvin női hajviselet egyik jellemző darabját, a pulokert.

A puloker úgy készült, hogy a hosszúra növesztett hajból kiválasztottak egy tincset, mellé tettek merevítés gyanánt egy faágat, majd, ahogy fejlődött a technika, inkább egy bronzdrótot, s az egészet körbetekerték lapos bronzhuzallal. Megpillantva egy pulokert viselő mordvin leányzót, a legények bizonyára alig bírtak uralkodni magukon.

Jobb oldalt, a 13-as számú tárgy a puloker
(panovói temető, 21. sír, Kr. u. 8–11. sz.)


És ahogy viselték… A puloker piros nyíllal jelölve a sírrajzon.
(panovói temető, 50. sír, Kr. u. 8–11. sz.)
A képek a Материальная культура средне-цнинской мордвы VIII-XI вв. Szaranszk, 1969. című kötetből valók (85/5. t., 169/48. t.)


Napjainkban ez a viselet úgy éledt föl, hogy a különválasztott hajtincset hosszúra növesztik, a fej többi részén rendszeresen nyírva a hajat, s a hosszúra hagyott tincset önmagában vagy színes pamutfonallal, vékony bőrszíjjal összefogva befonják. Lányok és fiúk egyaránt viselik. (Arról nincs adat – régészetileg nem megfigyelhető –, hogy az ősmordvin leányzók is nyírták-e hajuk többi részét, csak a kiválasztott tincset hagyva megnőni.)



Ilyen egy puloker ma. Aki viseli: Kozsó, a celeb.

Persze, bármennyire is finnugorul dobog a szívünk, ilyen hajviseletet bárhol, bármikor egymástól független kultúrákban többször is feltalálhatott már az emberi faj. De a finnnugorok is kitalálták, már több mint ezer éve!