2009. szeptember 27., vasárnap

NRVV 5. – Torum Maa 3. Nyírkéreg edények

Az obi-ugor kézművesség egyik legfontosabb alapanyaga a nyírkéreg. Min korábban bemutattuk, sátrat is fedtek vele, de főképpen különböző edényeket készítettek belőle. A nyírkéregbe kaparással különböző mintákat rajzolnak. A tipikus minták területenként különböznek, a szakértő szem az edény rajzolatából meg tudja állapítani, honnan származik. Ritkábban fordul elő, hogy a nyírkéreg edénybe mintát nyomnak.

A nyírkéreg edények egyik alapvető típusa a bogyógyűjtő edény. Ennek szája kerek vagy elliptikus, feneke felé általában ellapul. Madzag segítséggel nyakba akasztható, így bogyószedés közben mindkét kéz szabad marad, a bogyókat pedig az edénykébe gyűjtik.



Az edények másik fontos típusa a kerek tárolódoboz. Bogyók, liszt, varrókészlet tárolására alkalmas.



A harmadik fő típus a lapos, hosszúkás kosárka. Ennek általában nincs füle, de karimája gyakran meg van erősítve, és fedelet is kaphat.




Hasonló edényeket Oroszország erdőövezetében szinte minden nép készít, az obi-ugor edények leginkább jellegzetes mintázatukról ismerhetőek fel. Figyelemre méltő azonban, hogy (csíkokra hasított) nyírkéregből font tárgyakkal (bocskorral, kosárral, táskával) az obi-ugoroknál nem találkozunk. A fonott kosárkák alapanyaga a gyékény.