2008. szeptember 17., szerda

X. Finnugor Írókongresszus Joskar-Olában

A Mari Köztársaság fővárosában, Joskar-Olában szeptember 10. és 13. között ülésezett a X. Finnugor Írókongresszus. Hasonló találkozóra először 1989-ben, szintén Joskar-Olában került sor. Ekkor határozták el, hogy kétévente hasonló találkozókat szerveznek. Az idei kongresszus témája a finnugor irodalmak jövője és a fiatal szerzők művei voltak. A következő találkozó 2010-ben, Helsinkiben lesz, témája a műfordítás.

Idén a kongresszuson mintegy 200 író, költő, irodalomtudós, fordító, könyvkiadó és újságíró vesz részt. Különböző szekciók (próza, költészet, dramaturgia, műfordítás, könyvkiadás, gyermekirodalom) működtek. A résztvevők környékbeli mari falvakat is meglátogattak és megtekintették az Aldiar c. mari operát.

A kongresszus kéréssel fordult a Komi Köztársaság kormányához, hogy vagy indítsák újra a Komi Könyvkiadót, amely korábban komi nyelvű könyveket jelentett meg, vagy a piacon működő könyvkiadókat bátorítsák valamilyen eszközzel komi nyelvű könyvek kiadására.

Forrás: Участники X Конгресса финно-угорских писателей предложили возродить Коми книжное издательство. Ismereteink szerint a magyar nyelvű internetes sajtó nem számolt be a kongresszusról.

Nincsenek megjegyzések: