2009. április 8., szerda

Meghalt az utolsó lív

2009. februárjában elhunyt az 1921-es születésű Viktor Berthold, az utolsó lív anyanyelvi beszélő. Ismereteink szerint ő volt az utolsó, aki még első nyelvként tanulta a lívet, lívül beszélő családban nőtt fel. Lettül csak az iskolában kezdett tanulni. A nála néhány évvel később született gyerekekkel már lettül (is) beszéltek a szüleik.

Viktor Berthold a második világháború alatt bujkált, így elkerülte a besorozást. Élete során volt erdő- és kikötőőr, halász és sofőr. Családjában csak feleségével és bátyjával használhatta a nyelvet. A második világháború után több nyelvésznek is adatközlője volt, a kilencvenes években lív nyelvi táborokban gyerekeket tanított anyanyelvére.

A lív nyelv túlélése most azokon a fiatalokon múlik, akik – szerencsés esetben gyerekként – nagy- vagy dédszüleiktől tanulták a lív nyelvet. Nem lehetnek sokan, és mindössze néhány száz olyan lív származású lehet, aki érdeklődik ősei nyelve, kultúrája iránt. Közülük csak néhányan használják a lívet másra is, mint népdalok éneklésére. Honlapjuk a www.livones.lv címen érhető el.

3 megjegyzés:

Unknown írta...

bocs, de nem a lív nyelv túléléséről lenne szó??? :-)

h031109 írta...

Valóban meg lehet így menteni egy nyelvet? A lív egészen másként lesz holt nyelv, mint a latin vagy mint a héber. Nem hiszem, hogy a líveknek lesz visszaút.

Fejes László írta...

Kedves h031109!

Mit értesz azon, hogy "így" meg "másként"? Egyébként persze, egy haldokló nyelvet csak ritkán sikerül feltámasztani. Ha feltámadás egyáltalán a feltámadás.