2009. november 23., hétfő

NRVV 26. – Kisik 4. Medveünnep az asztalon

A medveünnep jelentős (és kevésbé szakrális) részét teszi ki a rövid színpadi jelenetek sora. Ezeknek részben nevelő, részben problémamegoldó funkciójuk van, a fellépők a közösség tagjait (egymást is) parodizálják: megsértődni nem szabad, mert ezzel a medve haragját vonjuk magunkra. A medveünnepen egyes figurák rendszeresen megjelennek, ezeket készítették el a kisiki kézművesház látogatói.


A halász és a tolvaj: jelenet morális tanulságokkal. Mögöttük három vadászfigura körülüli a tüzet, és dicsekszenek, versengenek, ki ölt meg több vadat: ironizáló jelenet.Táncosok.


A zsáktestű, hosszú nyakú figura a daru. Mellette az égi lovas, aki azért ereszkedett le, hogy megtekintse, hogyan folyik a medveünnep. Az előtérben a róka szürke posztóba öltöztetve, farka szalmából van. A nézőkre mászik, megpróbálja őket megharapni, jelenete azzal ér véget, hogy farkát meggyújtják és kimenekül. A kép szélén szankvaltapon játszó férfi.


A barna ruhás, nyírkéregcsíkokból készített szárnyakkal ellátott figura a kakas, mögötte a fehér bundás alak a bagoly. Szerepe szerint mindkettő „megerősítette” a ház sarkait, azaz szakrális értelemben megtisztította őket.


Balra a hét nyilas szent táncot járó ember. Hátára csengő volt kötve, mely akkor szólalt meg, amikor tánc közben előrehajolt. Mellette a barna bundás, csőrös alak a szalonka. Jó madárnak tartották, az őt játszó szereplő ugrándozott. A háttérben a prémszegélyes sapkájú figura az énekes. Általában egyszerre három-kilenc (de mindig páratlan számú) énekes is énekelt, ezek kisujjukat egymásba fűzték, és lassan előre-hátra ringatózva énekeltek. Az énekek több órán át is tarthattak. Mellette kétarcú, négykezű férfi.

(A fenti leírás azt tükrözi, hogy a kisiki kézművesházban mit mondtak a figurákról, ill. szerepükről. A medveünnep részletei, a fellépők alakjai térben és időben különbözőek is lehettek. A mai kisiki felfogásban feltehetően erősen keverednek és új értelmezést nyertek a helyi hagyományok és a szakirodalomban olvasottak.)

3 megjegyzés:

bitxəšï írta...

Ennek a medveünnepnek mi a lényege?
Hasonlít az ajnu ijomantéhoz?
http://www.fieldmuseum.org/research_collections/anthropology/anthro_sites/boone/ainu/ainu_com/ainu_com6.html

Fejes László írta...

Nem tudom, mit nevezel "lényeg"-nek. A medveünnepről persze kéne írni, lehet, hogy a legfontosabb tudnivalókat majd össze is foglalom, de ezek viszonylag jól hozzáférhető könyvekben le vannak írva, és a neten is van pár forrás:

http://fu.nytud.hu/hivhan.htm (a hagyományos kultúránál)

http://finnugor.elte.hu/fgralap/nepekesnyelvekanyagok/hitvilag/hitvilmedve.htm

http://www.folklore.ee/Folklore/vol6/steinitz.htm

stb.

bitxəšï írta...

Köszönöm a linkeket!
Igen, egy kicsit rosszul fejeztem ki magamat, arra voltam kíváncsi, hogy miről szól a medveünnep.