2008. október 29., szerda

Cserebere a Finn-öbölben

Észtország európai uniós csatlakozása (2004) óta Finnország és Észtország között erős gazdasági kapcsolatok szövődtek. A két szomszédos ország közötti, értelemszerűen elsősorban Észtország északi partvidékére és Dél–Délkelet-Finnországra kiterjedő kereskedelem azonban sokkal régebbi időkre nyúlik vissza, több mint hétszáz évvel ezelőttre. Már középkori iratokban is lehet utalásokat találni arra, hogyan szövődtek ezek a kapcsolatok egyes személyek vagy egész családok között, pl. az 1300-as évekből származó feljegyzések szerint a Vyborg környéki parasztok eljutottak áruikkal Tallinnba és Észtország északi partvidékére, Virumaa megyébe. A kis finn szigetekről érkezők hallal és „fókatermékekkel” kereskedtek. (Talán nem véletlen, hogy a Balti-tengeren közelekedő egyik, korában finn, ma finn-észt tulajdonú, nagy hajótársaság emblémája is egy fóka.) A kedvezőbb mezőgazdasági feltételekkel rendelkező észtek cserébe terményeket, elsősorban gabonát és később krumplit tudtak felkínálni. Emellett gyapjú és kézművestárgyak is gazdát cseréltek. A materiális dolgokon felül a kereskedelemben résztvevők kulturálisan (és minden bizonnyal nyelvileg) is hatottak egymásra. Például a finnek észt kereskedőpartnereiket seprának nevezték, amely az észt sõber ’barát’ szóból származik. A pletykák mellett hajózási, halászati és háztartási praktikákat is megosztottak egymással a piacozók.
A kapcsolatok Észtország szovjet megszállással 1939-ben megszakadtak, és bár a két ország közötti viszonyok hamarabb normalizálódtak, ez a hagyományos kereskedelmi forma csak 2000-ben született újjá, amikor Mahuban és Kundában Sõbralaatot, vagyis barátságpiacot rendeztek. Emellett a rannalaat ’parti piac’, silgulaat ’heringpiac’ és a Saaremeeste pühad ’a szigetiek ünnepe’ elnevezések is használatosak (voltak). A következő fesztiválra 2002-ben Klamilában, Finnországban került sor, majd 2004-ben Kundában, 2006-ban megint az északi szomszédnál, Haminában gyűltek össze a „barátok”. Idén júliusban ismét Kundában rendezték meg a barátságpiacot, összekapcsolódva Észtország 90. születésnapjához kapcsolódó rendezvényekkel. A legenda szerint ezen a fontos napon még a fű sem nőtt.

A 2008-as kundai Sõbralaat eseményeiről napi lebontásban fényképeket is láthatunk a következő honalpon: http://www.kundalinnaklubi.ee/index.php?option=com_expose&Itemid=85, illetve egy rövid ízelítő videót:

http://www.kundalinnaklubi.ee/index.php?option=com_content&task=view&id=56&Itemid=78

A posztban felhasznált információk forrásául a következő honlapok szolgáltak:

http://www.kundalinnaklubi.ee/index.php?option=com_content&task=view&id=35&Itemid=52

http://www.seprat.net/?navi=0,97

1 megjegyzés:

Fejes László írta...

Azt talán nem árt hozzátenni, hogy Vyborg a város svéd neve, finnül Viipurinak hívják. A második világháború során a Szovjetunió elcsatolta (a téli háborúban elfoglalni nem tudták, de a békeszerződésben Finnország kénytelen volt lemondani róla, a folytatólagos háborúban a szovjetek elfoglalták), a mai napig orosz fennhatóság alatt áll. Mivel a háború során a lakosságot Finnország evakuálta, finn nyelvű lakossága gyakorlatilag nincs többé. Betelepített lakosságának túlnyomó többsége orosz.

http://en.wikipedia.org/wiki/Viipuri