2008. november 4., kedd

Hamis (?) érme a Vaterán


Újabb finnugor vonatkozású gyanús tárgy jelent meg a Vaterán, ezúttal az anselmo444 nevű felhasználó kínálatában. Az eladó a következő szöveggel ajánlja áruját:
Viinamarisaar alig 14 négyzetkilométeres sziget a Balti-tengeren, , a Csendes-óceánon. Lakosai főleg szőlőtermesztésből élnek, s erre nem csak az egyik oldalon látható fürt utal: a 7 krooni egy adag szőlő értékét fejezi ki.
Természetesen a Balti-tenger és a Csendes-óceán közötti tényleges távolság eleve hiteltelenné teszi a szöveget. Ráadásul az érmén egyértelműen észt szöveg található, és az is tény, hogy a Viinamarisaar Szőlőszigetet (viinamari 'szőlő' – viina ' bor, alkoholos ital', mari 'bogyó'; saar 'sziget') jelent.

Más források szerint Viinamarisaar az Észtországhoz tartozó Ruhnu szigete mellett található.
Ruhnu a Rigai-öböl szájában található, és a két világháború között Lettországh is igényt tartott rá, de népszavazáson a sziget (egyébként nemzetiségüket tekintve svéd) lakói inkább Észtország mellett döntöttek. E döntés pikantériája, hogya természet (és a demográfia) szeszélye folytán Észtországhoz egyébként többezer sziget tartozik, a szomszédos Lettországhoz viszont egy sem: a népszavazás kimenetele kevésbé élessé tette volna a különbséget.

Akármit is állítanak a források, egy dolog tény: ennyire északon szőlő nem terem. Mi magyarázhatja akkor a sziget nevét? Az, hogy az észben korábban a viinamari nem szőlőt jelentett (és bizonyára egyes mai nyelvjárásokban ma sem (kizárólag) azt jelent), hanem más bogyós növényt, amelyből alkoholos italt is lehet készíteni. Így például az észt szó finn etimológiai megfelelője, a viinimarja (nyelvjárásokban viinamarja is) ribizlit jelent. A legvalószínűbbnek tehát az tűnik, hogy a sziget neve erdetileg Ribizlisziget volt. Később valaki kihasználhatta a nyelvi változások következtében rejtélyessé, mi több, egzotikussá vált nevet. Az érme valójában valamilyen belépő vagy rendezvény emlékérme lehet.

Mindez azonban csak akkor jöhet szóba, ha a sziget egyáltalán létezik. Az mindenesetre feltűnő, hogy neve egyetlen észt, finn, lett vagy svéd honlapon sem bukkan fel. Bár a fent idézett angol nyelvű forrás szerint jégbort állítanak elő, ennek nyoma sincs az interneten. Sőt, az összes forrás, ami a neten fellelhető, mind ezen érmékkel foglalkozik. Feltételezhető tehát, hogy az egész Viinamarjasaar-ügy csupán hoax. (Ami persze az érme értékét nem feltétlenül töri le, sőt, feljebb is viheti.)

Nincsenek megjegyzések: