2009. január 7., szerda

Nyelvcsalád-fásítási mozgalom Széphalomban

A karácsonyfákat tegnap már le kellett szednünk, Széphalomban, a Magyar Nyelv Múzeumának kertjében december 17-én állított finnugor családfa remélhetőleg hosszabb életű lesz. A „faültetés” egy nagyszabású kezdeményezés első lépése, amelynek során számos nagy nyelvcsalád fájából a Kazinczy-kertben nyelvrokonságligetet létesítenek. A liget terve Radványi Györgytől származik, aki a Magyar Nyelv Múzeumát is tervezte. A családfa avatóünnepségének egyes részleteit megtekinthetjük a Zemplén TV oldalán: http://www.zemplentv.hu/?p=2099.

A 6 méter magas, 4 méter széles családfát Égerházy László erdőbényei szobrász alkotta meg. Az Anyanyelvápolók Szövetségének támogatásával megindult kezdeményezés újszerűsége mellett azonban nem tekinthetünk el a népnevek esetében megfigyelhető hibáktól, és amennyire a felvételről megállapítható, mintha az ágak is kissé összekuszálódtak volna. Míg egyes népek esetén a régi tankönyvekből megszokott külső elnevezésekkel találkozhatunk (pl. votják), addig más, szerencsésebb nyelvrokonaink már a saját nevükön szerepelnek, például a votjákokkal (udmurtokkal) együtt a permi ágba tartozó komik esetében nem a zürjén szó látható a népet jelképező falevélen. Emellett helyesírási hibák is akadnak, például a lívek nevében az i-ről lespórolódott az ékezet. A mordvinok esetében nincs utalás arra, hogy két népcsoportra oszlanak, ahogy a szamojéd népeknek is pusztán egy levelet szántak. Lehet, hogy a fa méretei nem engedték a további finomítást, azonban így meglehetősen pontatlan információkat nyújt „a szemléletes oktatási eszköznek” szánt alkotás.

1 megjegyzés:

Fejes László írta...

Engem mondjuk az is izgat, hogy mi lehet az a "finn kor", ráadásul kétszer is, különböző ágakon (00:32).

Az is érdekes, hogy mostanában 5000-7000 nyelvről szokás beszélni (l. pl. http://lingformant.vertebratesilence.com/2005/11/10/number-of-languages-in-the-world-to-be-cut-by-half-in-a-century/), ennek ellenére az előadó 7000-7300-ról (2000-2300-ról?) beszél. Nyilvánvaló, hogy pontos számot nem lehet mondani, de érdekelne, honnan veszi ezt az adatot. A wikipédia szerint (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_languages_by_number_of_native_speakers) a magyar a 62. nyelv a beszélők szerinti listán (igaz, pl. a szerb-horvátot egynek veszi -- de az is csak a 44. --, a kínai változatait viszont külön).

Mi az a nyelvkultúra???

A sámánének még hagyján, de ha jól tippelek, ez kb. a tuvai stílus, aminek aztán semmi köze se a magyarokhoz, se a rokonainkhoz. Nincs baj vele, csak nem oda illik.

Mondjuk azért az is izgat, hogy amellett, hogy a fa tök szakszerűtlen, mint műalkotás milyen értéke lehet...

Mindenesetre leszögezhetjük, hogy hazánkban megint tombol a dilettantizmus...