2009. március 4., szerda

Lecsúszó finn értelmiségiek

Bár a húst már egy hete elhagytuk, érdemes felidézni, hogyan „búcsúztatják” finnék a telet. (Északon hosszúra nyúlik ugyan a búcsú, mert a hó és a hideg gyakran még májusban is színesíti a tavaszt.) A finnek farsangja laskiainen névre hallgat, amely a laskea ’leereszkedik, lecsúszik’ igéből képzett szó. A tavaszba és a böjti időszakba csusszanást a finnek szó szerint veszik, és újabb kifogást találva a téli sportolásra szánkót ragadnak, és megrohamozzák az első útbaeső dombot, hegyet vagy akár sziklát. Ahogy a magaslat kiválasztásában, úgy a járművet illetően sem finnyásak, a kukászsáktól a mappáig minden megfelel, ha forma 1-es sebességeket lehet vele elérni.

Turku városában az újrahasznosított szánkók építése már-már művészi szintet ér el. A két egyetem (a svéd és a finn) diákjai ilyenkor ugyanis nagy szánkóversenyt rendeznek, amire mindenféle szántípussal be lehet nevezni. Idén a londoni telefonfülke, egy kartondobozból összeeszkábált tank és egy intim pozícióban lecsúszó guminő voltak a legnépszerűbb közlekedési eszközök, bár a közönség közé száguldó dívány és a füstölgő batomobil is nagy sikert arattak. A nyertest közfelkiáltással szavazták meg, és az ötletességen és gyorsaságon kívül a közönség eredményes szórakoztatása is szerezhetett szavazatokat a csapatnak.

Az öltözék is a show részét képezi, bár a legtöbben a diákoveráljukban vesznek részt a versenyen. Ez az ominózus ruhadarab, finn nevén haalari, az egyetemisták ruhatárának szerves részét képezi, a szervest akár szó szerint is értve, ugyanis a haalari annál menőbb, minél piszkosabb, minél több emlékezetes folt került rá a diákévek során. Kezdetben minden tanszéknek más színű az overálja, azonban barát-barátnő kedvéért levágható és lecserélhető valamelyik nadrágszár vagy ruhaujj. A haalaridíszeknek, a humoros vagy identitástükröző feliratoknak is nagy piaca van az egyetemisták körében.

A lecsúszást aztán nagy ünneplés követi, a szolidabbak beérik egy habos laskiaispullával (farsangi sütemény, általában krémes-málnás töltelékkel) és egy mentalikőrrel megbolondított kakaóval, azonban a kitartóbbak hajnalig koptatják a haalarikat.

Alább egy részletet tekinthetünk meg a legjobb lecsúszókkal.

Nincsenek megjegyzések: