2009. április 5., vasárnap

Újabb őrületes hamisítványok a Vaterán!

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Vaterán hamis, udmurtnak, ill. kominak mondott bélyegek tűntek fel. Tematikáját tekintve talán egyedül az itt balra látható sor tekinthető autentikusnak (bár a hagyományok és népművészeti foglalatosságok – az eladó szerint mesék – nem tűnnek tipikusan udmurtnak), de a hamisítás nyilvánvaló: nemcsak nem cirill betűket használnak, de Komiföldnek és Udmurtiának nincs is bélyegkibocsátási joga. Hasonlóan elképzelhető tematika lenne a pingvin (jobbra), bár Komiföldön persze nem él.Teljesen abszurd azonban azt elképzelni, hogy a Mátrix-filmekről adnának ki sorozatot:Hasonlóan vicces feltételezés, hogy Udmurtiában amerikai filmsztárokról adnának ki bélyegeket:


Korábban azt mondták, hogy a bélyeggyűjtés azért szép hobbi, mert az ember a bélyegeken keresztül megismerheti a világot. Nos, ezeken a bélyegeken keresztül az ember olyan képet kap a világról, mely köszönő viszonyban sincs a valósággal. További abszurditásokat is láthatunk, ha a Vaterán rákeresünk az Udmurtia vagy a Komi szóra.

2 megjegyzés:

enciana írta...

Nem tudom, figyelted-e, hogy az első színészes (pl. Nicolas Cage) szetten ráadásul az szerepel, hogy movie stRars..? Szegény udmurt postások, tök jól megtanultak angolul, de egy csúnya félreütés belecsúszott... :-)

Fejes László írta...

Őszintén szólva ez nem tűnt fel! De már arra érdemes felfigyelni, hogy a jelentős részben narancsos és ahhoz közeli árnyalatokban úszó háttérhez narancsszín betűket választanak. Hasonlóképpen Schwarzenegger nevét is fehérrel írják a kék-fehér, ill. piros-fehér háttérre. Nyilvánvaló, hogy profi munka! :)