2008. július 8., kedd

Komi bélyegek a Vaterán?


Blogunk létrehozásakol eszünk ágában nem volt filatéliai kérdésekkel foglalkozni, ám a sors, pontosabban a tomtom3 névre hallgató Vatera-felhasználó úgy hozta, hogy már másodszorra is ilyen kérdéssel kell foglalkoznunk.

Korábban az azóta a kínálatból eltűnt állítólagos udmurt bélyegek kapcsán említettünk néhány okot, hogy a felkínált bélyegek miért nem lehetnek eredetiek. Ezek egy része a jelen esetben is évényes, bár a Республика Коми felirat és a kevésbé valószerűtlen tematika kevésbé teszi feltűnővé a hamisítást. (Várjuk azon ornitológusok jelentkését, akik a bemutatott bagolyfajok alapján ez ügyben tudnak mondani valamit.) Az azonban, hogy a pénzegység továbbra sincs feltüntetve, ill. hogy ez csakis a jelenleg 7 forint körül mozgó rubel lehet (azaz a legkisebb címlet kb. 6000 forintot ér, míg a teljes postatiszta blokk ára 700 forint).

Elvben persze nem zárható ki, hogy az 1998-as nagy nullatörlés előtt adták ki őket, de döntse el mindenki, hogy lehettek-e akkor ilyen jellegű bélyegek Oroszországban...

Mindenesetre kíváncsian várjuk a nyenyec, nganaszan, kamassz bélyegek felbukkanását...

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Úgy tűnik, lassan létjogosultsága lesz az összehasonlító finnugor filatéliának:) Illetve legalábbis a permi népek erősnek tűnnek ebben a bélyeg témában, a tanszék alapítással várjuk meg azért, hogy a Vaterán megjelenjen a mari vagy a lív sorozat. Mindenesetre ha lehet majd licitálni Reszpublika Muroma feliratú bélyegekre, akkor biztos hamisítással állunk szemben! (Hát vagy egy romantikus-utópikus emlékbélyeg-sorozottal.)