2010. április 27., kedd

Elkészült a komi dialektizmusok szótára

A komi dialektizmusok szótára komi nyelvészek több generációjának munkáját foglalja össze. A jövő évben ünneplik a Komi Köztársaság fennállásának 90. évfordulóját, erre szeretnék a szótárt megjelentetni. Emellett szeretnék újra kiadni A komi táj története című munkát, mely először az ötvenes-hatvanas évek fordulóján jelent meg, majd a hetvenes években újra kiadták, de ma már könyvritkaságnak számít. A két kiadvány kiadásához másfél-másfél millió rubelre (a kettőre együtt valamivel több, mint húszmillió forintra) lenne szükség. Emellett várhatóan 120 millió rubelt (816 millió forintot) különítenek el egy Sziktivkar mellett épülő „etnopark” számára. Kíváncsian várjuk, mi sül ki mindebből...

(Forrás)

9 megjegyzés:

Noori Sato írta...

Mit jelent a dialektizmus? Nyelvjárásiasság?

FunkTazmagora írta...

Tudna valaki olyan új könyvet ajánlani,amely a finnugor (vagy uráli) népekkel vagy uralisztikai nyelvészeti témákkal foglalkozik ? Jelent meg mostanában valamilyen finnugorokkal,finnugrisztikával kapcsolatos könyv? Vagy esetleg olyan könyvesbolt,ahol ráakadhatnék ilyen kiadvány(ok)ra?
Köszönöm a választ.

Fejes László írta...

Kedves Noori Sato!

A dialektizmus elvileg bármilyen nyelvjárási jelenség, a fontikától a szintaxisig bezárólag. Én is gondolkodtam azon, hogy mi lehet a szótárban, tippem szerint leginkább szavak és kifejezések, mert ezek azok, amelyek szótárazhatók. Ha esetleg hozzájutok a kiadványhoz talán beszámolok róla.

Kedves FunkTazmagora!

Igyekszünk figyelemmel követni az új kiadványokat, a korábbi ismertetéseket a könyvszemle cimke alatt érdemes keresni. A régebbi szakirodalomból itt ajánlunk:

http://fu.nytud.hu/szakir.htm
http://fu.nytud.hu/nyk.htm

Noori Sato írta...

Kedves László,

már világos: nem nyelvjárási szótár, hanem nyelvjárási jelenségek/kifejezések szótára. Köszönöm. :)

Fejes László írta...

Nekem viszont nem egészen világos: mi is lenne a különbség?

Fejes László írta...

Egyébként a legújabb hírek szerint az orosz állampárt, az Egységes Oroszország képviselői támogatni fogják csütörtökön a projekteket, megszavazzák az etnoparkra a 120 milkót és könyvkiadásra is 4,8-at, ami azt jelenti, hogy az említett kiadványokon kívül még tankönyvkiadásra is jut.

http://finugor.ru/?q=node/13348

Egyébként a cikk a Komi Köztársaságot az "egyik vezető finnugor régió"-nak nevezi, kíváncsi lennék, hogy abból az 5-8-ból melyeket tartják vezetőnek és melyeket nem.

Noori Sato írta...

Hehe, átment akkor az irónia. :)

Etnopark? Ez akkor valami nagyobb dolog lesz, mint az egerszegi finnugor skanzen?

(Ma délután azt mondta a Duna TV, ha jól emlékszem, hogy 2002-ben 1,4 millió körül volt az erdélyi magyarok száma. Vicces kicsit azért, hogy Észtországban nem él annyi észt, mint ahány magyar Romániában.)

Fejes László írta...

Hát jó kérdés, azt írja a cikk, hogy turisztikai, etnográfiai, gazdasági és oktatási célokat fog szolgálni. Lesz benne szálloda, étterem nemzeti ételekkel, múzeum, játszótér népi játékokkal meg ilyesmik.

Nem tudom, mi a vicces, Moszkvában pl. annyi ember él, mint egész Magyarországon, akkor ez is vicces?

Noori Sato írta...

Szerintem az.