2008. június 25., szerda

Az anyanyelv napja Szaranszkban

A Mordvin Köztársaságban (Orosz Föderáció) április 16-án ünneplik az anyanyelv napját, amelyet talán az anyanyelvek napjának is nevezhetnénk, gondolva a közösség, legalábbis a kisebbségi mordvin, tatár stb. közösségek két- vagy többnyelvűségére. Különösen érdekes a helyzet a mordvinok esetében, akiknél a többnyelvűség jelentheti például a két mordvin nyelv (a moksa és az erza) és emellett az orosz ismeretét. Tudni kell, hogy a két mordvin nyelv között bizonyos fokú kölcsönös érthetőség van (hogy mekkora, arról azonban megoszlanak a vélemények).

A fővárosban, Szaranszkban díjátadó gála és koncert kapcsolódott az ünnephez. Mindennek a színhelye az orosz színház volt (amelyet az új, nemzetiként titulált színház megépítése óta neveznek így a mordvinok).

Az anyanyelv napját Rjabov születésének napján rendezik meg immár 18 éve. Rjabov az első erza-mordvin származású nyelvész volt, akit a 30-as évek sztálini terrorja kivégezett sok más (mordvin) értelmiségivel együtt.

Az ünnepség kicsit visszás volt abból a szempontból, hogy a műsorvezetők bár mordvin (erza) népviseletben jelentek meg a színpadon , a kötelező erza/moksa köszöntés után végig oroszul beszéltek, és a műsor során a felszólalók nagy része is az orosz nyelvet használta. Még az anyanyelv fontosságáról írott fogalmazásukért kitüntetett diákokhoz is oroszul fordultak a díjat átadók, kivéve a bölcsészkar dékánját, akik választékos stílusban, erza nyelven mondott köszönetet ezeknek a diákoknak.

A sok fellépő közül az egyik legnagyobb sikert az a fiú (Vitalij Arjutkin) aratta, aki moksa nyelven énekelt rapszámot. Lassanként itt is kezdik felismerni, hogy a fiatalokhoz valószínűleg a modern világ műfajain keresztül lehet a legjobban közelíteni. Míg a régi paraszti életről szóló regényeket nem olvassák nagy lelkesedéssel, a Csiliszema című folyóiratban közölt viccek, vagy a divatos zenei stílusokhoz igazodó dalok közelebb állnak hozzájuk, és fontos, hogy ezek ne csak oroszul legyenek elérhetők a számukra.

Álljon itt egy részlet az elhangzott dalból és egy kép az énekes fiúról.