2009. január 21., szerda

Az ezer lék országa

Ha valamelyik természetfilmeket sugárzó csatornát nézve megborzongva figyeljük, ahogy a fókák vagy a jegesmedvék a jégtábláról a fagyos vízbe csusszannak, talán el sem tudjuk képzelni, hogy embertársaink közt is vannak olyanok, akik önszántukból vállalkoznak ilyen fürdőzésre. És itt most nem Schirilla Györgyre gondolok, hanem többek között a finnekre, akiknek kedvelt téli sportjuk a lékúszás, finn nevén az avantouinti.


A fagyos mártózás szerelmeseinek honlapjuk is van, amelyen tájékozódhatnak a lékek helyéről (kb. 200 rendben tartott lék található Finnország-szerte). Ezekhez általában szauna is tartozik, bár a 120 000 rendszeres finn lékúszó között bizonyára szép számmal akadnak olyanok is, akik szaunázás nélkül is nekivágnak a léknek.


Ha valaki kedvet kap ahhoz, hogy összemérje ügyességét az északi csobbanókkal, akkor benevezhet a finn lékúszók versenyére, amelyet az 1980-as évek óta évente megrendeznek, idén február 6. és 8. között Imatrában. Itt a hagyományos úszóverseny mellett csoportos kategóriában is osztanak díjat. Ebben a műfajban már nem a gyorsaság a lényeg, hanem hogy minél művészibb, érdekesebb produkciót mutassanak be a merülők. Az öltözéket sem korátozzák annyira, mint a hivatásos lékúszók esetében, akiknek tiltva van pl. a kesztyű és bármilyen kívül-belül melegítő doppingszer használata. Aki tehát a házi ürmössel akart nevezni, jobb, ha lemond a dologról. A hobbilékeseknek viszont ajánlják, hogy valamilyen könnyű lábbelit, akár gyapjúzoknit és meleg sapkát viseljenek a megmérettetéshez.


A téma egy naiv festőt (Aimo Katajainent) is megihletett, és még mielőtt bárki is rosszra gondolna, a képen a nézők és a résztvevők nemek szerinti összetétele nem reprezentatív, a lékhorgász és a számi sapkás síelő a képen talán inkább a téli világot kívánják érzékeltetni.