2008. szeptember 21., vasárnap

Kulturális hírek Udmurtiából

Izsevszkben szeptember másodikán az Udmurtia Oroszországhoz való „önkéntes csatlakozás”-ának 450. évfordulójára rendezett események keretében újra megnyílt az Udmurt Nemzeti Színház. Állítólag a felújítást a legmodernebb technológiával végezték, a színpadot a legjobb világító és hangosító berendezésekkel látták el. Mint a tudósítások kiemelik, a színház új, 11 méter széles és 7 méter magas függönyt is kapott: ez nem éghető szövetből készült, és kézzel hímzett népi motívumok díszítik. Nem kevésbé fontos, hogy felújították és korszerűsítették a mellékhelységeket. (E sorok írója tanusíthatja, hogy erre feltétlenül szükség volt.)

A színház megnyitóján maga az Udmurt Köztársaság elnöke, Alekszandr Volkov is részt vett. Ő külön köszönetet mondott az építőknek, akik szavai szerint „a megnyitó előtti napokban szó szerint az építkezésen éltek”. Bár a színházi szezon csak októberben kezdődik, az épület megnyitóját díszelőadással kötötték egybe, mely rövidke koncertből és a színház repertoárjából vett jelenetekből állt.

Szeptember negyedikétől Mert címen új udmurt nyelvű műsor indul az Én Udmurtám tévécsatornán. A műsor szerkesztői kemény kérdéseket, egyenes válaszokat, heves vitákat ígérnek. A 24 perces műsor elsősorban aktuális problémákkal fog foglalkozni, de a műsor egy részét regionális és nemzetközi hírek fogják kitölteni. A műsor az udmurt médiában újszerű, korábban ilyen jellegű hírműsorok nem voltak.

Részletek:

Сегодня в Ижевске откроется Национальный театр

В Ижевске открыли обновленный Национальный театр
Выль сезонэ - выль программаен