2008. szeptember 27., szombat

Udmurtok/udmurtiaiak az olimpián

Fejes László a múlt héten egy posztban beszámolt arról, hogy a pekingi olimpián az orosz aranyak közül kettőt erza sportoló nyert meg. Az Udmurt dunnye című lap 2008. július 30-i számának Udmurtok az olimpián című cikke, illetve a 2008. augusztus 8-i szám pedig néhány Udmurtiában született sportolót említ meg, akik szintén részt vettek az idei olimpián, ám az egyelőre sajnos sem az újságcikkek, sem a további internetes böngészés során nem derült ki egyértelműen, hogy udmurt, avagy udmurtiai, de orosz (esetleg egyéb nemzetiségű) olimpikonokról van-e szó.

Okszana Pavlovna Udmurtova távolugrónő 1982-ben született a dél-udmurtiai Grahi járásban. Sportolói karrierje Udmurtiában kezdődött, a jobb edzési feltételek biztosítása végett azonban kénytelen volt Volgogradba költözni. Első nemzetközi sikerét a 2005-ös világbajnokságon érte el, ahol hatodik lett. Az idei olimpián 6,70 méter hosszú ugrásával szintén hatodik helyezést ért el.

Andrej Kirilenko az oroszországi olimpiai küldöttség zászlóvivőjeként már az olimpiai megnyitóünnepségen feltűnhetett a nézőknek. Kirilenko az Udmurt Köztársaság fővárosában, Izsevszkben született 1981-ben, ahonnan Szentpéterváron át egészen Amerikáig vezetett az útja. Az orosz válogatott tagja, de jelenleg Amerikában él és edz. Az idei olimpián kívül a 2000-es olimpián is indult Sydneyben.

Jurij Trofimov crosscountry-kerékpárversenyző 1984-ben született a közép-udmurtiai Igrai járásban. Ő is Udmurtiában kezdett el sportolni, majd egyre nyugatabbra volt kénytelen költözni: sokáig Moszkvában edzett, most azonban Franciaországban él. Korábbi olimpiai múltja neki is van: 2004-ben ott volt Athénban. Idén Pekingben 41. helyezést ért el.

A sportesemények nagyközönsége egy-egy oroszországi sportolót általában orosz sportolóként könyvel el, az orosz színekben induló versenyző sikere pedig – a nemzetközi versenyek szintjén – orosz sikerként lesz ismert: az, hogy valaki orosz állampolgársága mellett mordvin vagy udmurt nemzetiségű, nemzetközi viszonylatban sokaknak semmit sem mond. Talán ezért sem egyszerű egy-egy „mordvin-” vagy „udmurt-gyanús” sportoló tényleges származását kinyomozni (a mordvin bajnokokról, Valerij Borcsinról és Olga Kanyiszkináról is – ahogy az Fejes László posztjából kiderül – több helyütt azt olvashatjuk, hogy oroszok). Mindenesetre izgalmas volna egyszer utánanézni annak, hogy például az idei olimpia többszáz fős oroszországi küldöttségében valójában hányféle kis nép képviseltette magát: valószínűleg Valerij Borcsinon és Olga Kanyiszkinán kívül is akadt közöttük jónéhány finnugor „képviselő”. Egy ilyen számvetés azonban a puszta érdekességén kívül nem biztos, hogy különösebb jelentőséggel bírna: korántsem biztos, hogy minden „finnugor sportoló” feltétlen szükségét érzi az oroszon kívül egy kisebb néphez való tartozásának hangsúlyozását. Mindenesetre várom a nálam jobban informált olvasók reagálását Udmurtova, Kirilenko és Trofimov etnikai hovatartozásának kérdésében.