2008. október 29., szerda

Villámhírek az ura-listről

A Johanna Laakso által fennrtott ura-list levelezőlistán Esa-Jussi Salminen néhány új, finnugor tematikájú honlapról számol be.

Megújult az Udmurt Köztársaság Nemzeti Könyvtárának honlapja. (Sajnos igen kevés információt találhatunk udmurt nyelven (ennél sokkal gazdagabb az angol változat), és az udmurt nyelvű gyűjteménynek sem szentelnek külön lapot. Szó esik arról, hogy elektronikus katalógusuk tartalmaz minden, a könyvtár állományába 1995 után bekerült anyagot, de úgy tűnik, ehhez nem lehet az interneten keresztül hozzáférni.)

Az ufai Ajdar Huszainov honlapján az oroszországi nemzetiségi irodalmi művveket kezdte gyűjteni, igaz, csak orosz fordításban. Igaz, eddig mindössze néhány baskír mű és egy, a kalmük
irodalmat bemutató oldalra mutató link szerepel a gyűjteményben. A honlapról azonban eljuthatunk olyan oldalakra is, ahonnan baskír nyelvi kurzus található le, ill. ahol emellett baskír nyelvtannal is szolgálnak, és amelyik baskír–orosz szótárt tartalmaz.

Megoldódtak az udmurtológiai fórum problémái, az oldal újból működik. (A fórum egyébként szinte kizárólag orosz nyelvű.)

Új finnugrisztikai honlap indult: http://finno-ugry.ru/. Az olvasó az orosz, az angol és az udmurt verziót választhatja, mindhárom esetben orosz nyelvű lapokat kap.


Mint arról korábban a finnugor.blog.hu is beszámolt, megjelent finnül Szergejn Csavajn, a mari íróklasszikus Elnet című regénye (lényegében főműve). A regényről (finnül) olvashatunk a kiadó honlapján. (Sajnos a mű nem tölthető le.)

Cserebere a Finn-öbölben

Észtország európai uniós csatlakozása (2004) óta Finnország és Észtország között erős gazdasági kapcsolatok szövődtek. A két szomszédos ország közötti, értelemszerűen elsősorban Észtország északi partvidékére és Dél–Délkelet-Finnországra kiterjedő kereskedelem azonban sokkal régebbi időkre nyúlik vissza, több mint hétszáz évvel ezelőttre. Már középkori iratokban is lehet utalásokat találni arra, hogyan szövődtek ezek a kapcsolatok egyes személyek vagy egész családok között, pl. az 1300-as évekből származó feljegyzések szerint a Vyborg környéki parasztok eljutottak áruikkal Tallinnba és Észtország északi partvidékére, Virumaa megyébe. A kis finn szigetekről érkezők hallal és „fókatermékekkel” kereskedtek. (Talán nem véletlen, hogy a Balti-tengeren közelekedő egyik, korában finn, ma finn-észt tulajdonú, nagy hajótársaság emblémája is egy fóka.) A kedvezőbb mezőgazdasági feltételekkel rendelkező észtek cserébe terményeket, elsősorban gabonát és később krumplit tudtak felkínálni. Emellett gyapjú és kézművestárgyak is gazdát cseréltek. A materiális dolgokon felül a kereskedelemben résztvevők kulturálisan (és minden bizonnyal nyelvileg) is hatottak egymásra. Például a finnek észt kereskedőpartnereiket seprának nevezték, amely az észt sõber ’barát’ szóból származik. A pletykák mellett hajózási, halászati és háztartási praktikákat is megosztottak egymással a piacozók.
A kapcsolatok Észtország szovjet megszállással 1939-ben megszakadtak, és bár a két ország közötti viszonyok hamarabb normalizálódtak, ez a hagyományos kereskedelmi forma csak 2000-ben született újjá, amikor Mahuban és Kundában Sõbralaatot, vagyis barátságpiacot rendeztek. Emellett a rannalaat ’parti piac’, silgulaat ’heringpiac’ és a Saaremeeste pühad ’a szigetiek ünnepe’ elnevezések is használatosak (voltak). A következő fesztiválra 2002-ben Klamilában, Finnországban került sor, majd 2004-ben Kundában, 2006-ban megint az északi szomszédnál, Haminában gyűltek össze a „barátok”. Idén júliusban ismét Kundában rendezték meg a barátságpiacot, összekapcsolódva Észtország 90. születésnapjához kapcsolódó rendezvényekkel. A legenda szerint ezen a fontos napon még a fű sem nőtt.

A 2008-as kundai Sõbralaat eseményeiről napi lebontásban fényképeket is láthatunk a következő honalpon: http://www.kundalinnaklubi.ee/index.php?option=com_expose&Itemid=85, illetve egy rövid ízelítő videót:

http://www.kundalinnaklubi.ee/index.php?option=com_content&task=view&id=56&Itemid=78

A posztban felhasznált információk forrásául a következő honlapok szolgáltak:

http://www.kundalinnaklubi.ee/index.php?option=com_content&task=view&id=35&Itemid=52

http://www.seprat.net/?navi=0,97