2009. október 4., vasárnap

NRVV 8. – Torum maa 6. Szent hely és állatvilág

A Torum maa terültén egy szent helyet is felállítottak, hét bálvánnyal, melyeket G. Sz. Rajsev készített. Ugyanitt látható a korábban már bemutatott, szakrális funkciókat hordozó lábasház is. A Torum maa egyetlen terjedelmesebb tájékoztató felirata szerint ez a hely megnyitása óta tiszteletett vívott ki a terület őslakosai között, akik mint valódi szent helyre járnak ide áldozati ajándékaikkal. Állítólag itt róják le tiszteletüket az Ob szellemének, melynek korábban is Hanti-Manszijszk közelében, Belogorjéban volt a kultikus helye.




A táblán a szent helyen való viselkedés szabályait (miszerint elvinni a legkisebb ágacskát sem szabad) egy Reguly Antal ltal lejegyzett manysi énekből idézik.

A Torum maaban az állatvilágot nem csak a szúnyogok képviselik, hanem a mókusok és a burundukok is. A burundukok testfelépítése hasonlít az általunk jól ismert mókusokéra, de azoknál jóval apróbbak és más a színezetük. Jellegzetes a pofájukon és hátukon végigfutó csíkozás. A finnugrisztikai szakirodalomban a burundukot rendszeresen csíkos evetnek nevezik, habár ezt az elnevezést a hivatalos magyar állattani terminológia nem használja, sőt, a finnugrisztkai szakirodalomon kívül e megnevezés gykorlatilag sehol nem fordul elő.