2009. november 11., szerda

Zsurlót az asztalra!

Ettek-e már önök mezei zsurlót? Eszükbe jutna-e, hogy kását főzzenek belőle? A komi-permjákoknak eszükbe jutott, sőt. Az enyhén brokkolira emlékeztető ízű mezei zsurló (Equisetum arvense, oroszul hvos vagy pisztyik) a komi-permják konyha egyik kedvenc alapanyaga: töltenek vele pirogot, pelnyanyt, és készítenek belőle kását (ami valójában inkább omlettre, mintsem kására hasonlít). Mindehhez a zsurló zsenge nyári hajtásait használják fel (valójában a pisztyik elnevezés is ezeket a zsenge hajtásokat takarja). Ezeket egyébként sózással tartósítani is szokták, így egész évben kéznél lesz számukra a konyhában egy kis zsurlóalapanyag.

A szóban forgó növény egyébként hazánkban is megterem, így az alábbi recept alapján akár ki is próbálhatjuk, milyen is a komi-permják zsurlókása. A mezei zsurló nálunk egyébként inkább gyógynövényként ismert: a belőle készült főzetnek vizelethajtó, vesetisztító, vérzéscsillapító hatása van, valamint ízületi gyulladások kezelésére is alkalmas. De vigyázat: könnyen összetéveszthető más, mérgező zsurlófajokkal, például a mocsári vagy az ágas zsurlóval – így kellő szakértelem, gyógynövényismeret nélkül senkinek sem javasolt, hogy felelőtlenül zsurlót szedegessen a mezőn. Ha viszont bízunk hozzáértésünkben, vagy van zsurlóértő ismerősünk, aki azonosítani tudja az összegyűjtött hajtásokat, jövő nyáron akár magunk is szedhetünk egy kására való zsenge mezeizsurló-hajtást. A herbáriákban kapható szárított mezei zsurlóval inkább ne próbálkozzunk: ez egy egész napos áztatás ellenére is túl száraz marad, és sütés közben egy rétegben összegyűlik a massza tetejére – ahogy az a jobb oldali képen is látható.

Két személy részére 3,5 dl tejet keverjünk össze 1 tojással, kis sóval és 30 g friss, zsenge, aprított mezeizsurló-hajtással, majd töltsük a masszát egy jénai edénybe. Forró sütőben süssük addig, amíg a tetején pirosas kéreg képződik. Melegen és hidegen egyaránt fogyasztható.

Annyi bizonyos, hogy olcsó, egyszerű és nem sablonos ételt teszünk az asztalra, ha megpróbálkozunk a pisztyikkásával – de hogy a végeredmény ízletes lesz-e, arról eléggé megoszlanak a vélemények.