A szóban forgó növény egyébként hazánkban is megterem, így az alábbi recept alapján akár ki is próbálhatjuk, milyen is a komi-permják zsurlókása. A mezei zsurló nálunk egyébként inkább gyógynövényként ismert: a belőle készült főzetnek vizelethajtó, vesetisztító, vérzéscsillapító hatása van, valamint ízületi gyulladások kezelésére is alkalmas. De vigyázat: könnyen összetéveszthető más, mérgező zsurlófajokkal, például a mocsári vagy az ágas zsurlóval – így kellő szakértelem, gyógynövényismeret nélkül senkinek sem javasolt, hogy felelőtlenül zsurlót szedegessen a mezőn. Ha viszont bízunk hozzáértésünkben, vagy van zsurlóértő ismerősünk, aki azonosítani tudja az összegyűjtött hajtásokat, jövő nyáron akár magunk is szedhetünk egy kására való zsenge mezeizsurló-hajtást. A herbáriákban kapható szárított mezei zsurlóval inkább ne próbálkozzunk: ez egy egész napos áztatás ellenére is túl száraz marad, és sütés közben egy rétegben összegyűlik a massza tetejére – ahogy az a jobb oldali képen is látható.
Két személy részére 3,5 dl tejet keverjünk össze 1 tojással, kis sóval és 30 g friss, zsenge, aprított mezeizsurló-hajtással, majd töltsük a masszát egy jénai edénybe. Forró sütőben süssük addig, amíg a tetején pirosas kéreg képződik. Melegen és hidegen egyaránt fogyasztható.
Annyi bizonyos, hogy olcsó, egyszerű és nem sablonos ételt teszünk az asztalra, ha megpróbálkozunk a pisztyikkásával – de hogy a végeredmény ízletes lesz-e, arról eléggé megoszlanak a vélemények.