2009. február 5., csütörtök

Az új pátriárka is finnugor?

Nemrég számolt be Zegernyei kollégám arról, hogy az orosz sajtót és internetet bejárták a Putyin finnugor származásáról való pletykák. A legújabb hírek szerint azonban keleti nyelvrokonaink nem elégszenek meg azzal, hogy a világi hatalmat a magukénak álmodják, az orosz ortodox egyházra is rátennék a kezüket. Még el sem szállt a töményfüst az új pátriárka beiktatása óta, máris azt rebesgetik, hogy ő is finnugor, pontosabban mordvin.

A Mari Uver (Mari Hír) szerint Minden Oroszok Pátriárkája sosem titkolta, hogy a valamikori Nyizsnij Novgrod-i Kormányzóság Lukojanovói járásából származik. Ezen a területen erzák laknak, és ma Mordóvia része.

A portál szerint a pátriárka polgári neve, a Gungyajev is mordvin eredetű: a gungyaj eredetileg 'helyi lakos'-t, 'földi'-t jelent. (Ennek a rendelkezésemre álló mordvin szótárakban nem találtam nyomát, de a cikk sem állítja, hogy ma élő szó lenne. Na, majd a kommentelők. Mindenesetre ha a cikk gyanús etimologizálását komolyan vesszük, akkor felteheteően arra a szótőre gondolnak, ami a magyar had, ill. a hanti népnév megfelelője.)

A portál szerint a pátriárka apjának és nagyapjának személyes tulajdonságai is eloroszosodott erzára vallanak: leleményes, szeret és képes tanulni, és a végsőkig kitart meggyőződése mellett. Ezután részletesen elbeszéli, miként küzdöttek a vallás megmaradásáért a szovjet időkben.

A Mari Uver egy másik híre szintén olyasmit emleget, ami Putyint és Kirillt összeköti. A lap a román Cotidianul című lapra hivatkozva azt állítja, hogy a pátriárka a KGB ügynöke volt. Mielőtt azonban valaki arra gondolna, hogy a pátriárka ennek köszönheti választási sikerét, gyorsan leszögezzük, hogy a lap szerint a másik két jelölt is KGB-ügynök volt...