2009. május 15., péntek

Udmurt palacsinta (milüm)

Az udmurt konyha két, az általunk ismert palacsintára némileg emlékeztető fogásának, a tabanynak és a küsztübejnek az elkészítését korábban már bemutattuk a Rénhíreken. Az udmurtoknak van azonban egy harmadikféle palacsintaszerű specialitásuk is, a milüm: ennek a tésztája voltaképpen pontosan ugyanazokból az összetevőkből készül, mint a küsztübejé, csak jóval több víz kell hozzá, így a nyers massza állaga megközelítőleg olyan, mint a mi palacsintatésztánké.

Szórjunk egy mély tálba 35 dkg finomlisztet, adjunk hozzá egy tojást, egy kiskanál sót és apránként, a masszát folyamatosan kevergetve kb. 7 dl vizet. Forró serpenyőben, kis zsiradékon süssünk belőle vékony köröket. A kész „palacsintákat” az udmurtok vagy csak vajjal átkenve fogyasztják, vagy a vaj helyett / mellett gabonakásával is megtöltik.

A kásához forraljunk fel fél liter húslevest, szórjunk bele 4–5 púpozott evőkanál búzadarát, dolgozzuk el csomómentesre, és főzzük az egészet néhány percig, majd keverjünk 5–10 dkg főtt szárnyashúst a kész kásába. Végül kenjük meg a tésztakarikák egyik oldalát 1–2 evőkanálnyi kásával, és tekerjük őket össze, akárcsak a palacsintát.