![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi4qbUE7jx8oFC-eN1rfwkTP6IyaodqaLiMCOQtYDI_MUIaqV7TeP5eOs_46jVPwlpabxJ-suFwZS8FGSIZ_Fq6Y1_m8wu7N7vo87Xn__fP9Zu6vwIBSLwyTvCMqBxZNs-lDCweHhx10m0/s320/njamsa.png)
A képen látható zacskó rénszarvashúsból készült csipszet rejt. Oroszországból, a Krasznojarszki körzetből, Norilszk városából származik. Nevéről, a nyamszáról semmit nem sikerült kideríteni, feltételezhető, hogy csupán a magyar nyam-nyamhoz hasonló hangutánzó szó. A területen, ahol készül, főképp szamojéd népek, konkrétan nyenyecek, enyecek és nganaszanok tenyésztenek rénszarvast, de mellettük az evenkik (tunguzok) és a dolgánok (a jakutok egy csoportja) fő hagyományos gazdasági tevékenysége a rénszarvastartás. A csomagolást is különböző észak-szibériai népekre jellemző rajzok díszítik.
Ránézésre leginkább a szalmiákhoz hasonló, ízre azonban inkább jóféle, ám kissé túlsózott magyar kolbászra emlékeztet. A bemutatott változat gombás, ám gombaíz nem érzékelhető... A csipszet elsősorban sörkorcsolyaként fogyasztják.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgMXUqweZUCcfP1LiPZ7xUMafmcj4udzs9q5ojnrXexjbUVwoMPp665Is4A86CzCvj9Hd_HHOrWfZNld7W0eCeLyxJXH99tb0H_fDj5EVVLZjUurE6G28cIsBhYCuX7R37st8oE-zUiymQ/s320/njamsa-sostav.png)
Az összetevők már kevéssé számítanak autentikusnak: a rénszarvashús és a só mellett gombás természetazonos ízesítő, nátriumnitrát, és „Roshinken prosciutto” komplex keverék található. Ez utóbbi mibenléte rejtély, neve sonkára utal: a prosciutto olaszul sonkát jelent, a roshinken szóban pedig a szintén sonka jelentésű schinken szót ismerhetjük fel.
Az orosz piacon is megjelentek olyan termékek, melyek elsősorban helyi különlegességként próbálnak piacot hódítani. A lokális kötődés gyakran valamilyen etnikai motívumon keresztül nyilvánul meg. A bemutatott termék ugyan nem kötődik egyetlen konkrét etnikumhoz sem, az észak-szibériai népekhez általánosan azonban igen.
(Köszönjük Várnai Zsuzsának e különleges csemegét.)