2009. november 2., hétfő

NRVV 17. – A Tehetséges Északi Gyerekek Művészeti Központja

A neoklasszicista negyeddel szemben találjuk a Tehetséges Északi Gyerekek Művészeti Központját. Ezt az iskolát eredetileg olyan gyerekeknek építették, akik a kis szibériai népek köréből származnak. Azóta persze még Oroszország európai részéből is jönnek ide tanulni. A helyiek állítása szerint az épületet finnek tervezték és építették, de ha megszemléljük, erős kétségeink támadnak. Azt mindenesetre leszögezhetjük, hogy egy finn sem lehetne büszke erre az esetlen épületre, mely inkább a panelelemekből mindenáron valami újat kierőltetni próbáló lakótelepépítészetre emlékeztet.

Az épület előtt áll egy rejtélyes szobor, mely bizonyára valamilyen obi-ugor tartalmat kíván kifejezni. A dobot tartó nőalak azonban ebben a kontextusban értelmezhetetlen, mivel a dob nem egyszerű hangszer, hanem a sámán eszköze, nő pedig hozzá sem nyúlhat.

Az épület előtt áll egy másik érdekesség, egy szökőkút is. Ez nem csak hogy emlékeztet egy faberzsé-tojásra, hanem annak is nevezik. Nem világos, hogy mit keres Hanti-Manszijszkban (hacsak nem azt jelképezi, hogy Oroszországban megint nem értelmes dolgokra, hanem csillogásra költik a pénzt), ráadásul épp egy olyan épület előtt, melyhez sehogy sem illik. (Kérdés persze, hogy milyen épület elé illene.) Persze, ha meg akarjuk érteni Oroszországot, az csak annak a jele, hogy teljesen félreértettük.