2010. március 25., csütörtök

Száz éves az utolsó lív beszélő?

Kissé késve közöljük a hírt, hogy állítólag száz éves a lív nyelv utolsó beszélője, Grizelda Kristiņa (született Berthold). 1930 és 1933 között Finnországban tanult, 1944-ben férjével Svédországba menekült, ahonnan 1949-ben Kanadába költözött, ahol a mai napig is él. Anyanyelvére még ma is emlékszik, a 2008-ban megjelent Līvõ kel (Lív nyelv) című CD-n az azonos nevű tankönyvből olvas fel, miközben kijavítja a szerző hibáit.

Mint forrásunk megjegyzi, a sajtó már többször tudósított az utolsó lív beszélő haláláról: 2002-ben Pauline Kļavit, 2007-ben Valda Marija Šuvcānetet, tavaly Viktor Bertholdot (Grizelda Kristiņa unokatestvérét: ez a hír nálunk is megjelent), idén pedig Erna Vanagatot gyászolták az utolsó lív beszélőként.

Udmurtia: egy órával közelebb

Vlagyimir Putyin engedélyezte, hogy Udmurtia csatlakozzon a moszkvai időzónához: ezzel a Budapest és Izsevszk közötti időeltolódás háromról két órára csökkent. Mint azt már korábban jeleztük, Udmurtia önálló időzónába tartozott, melybe Oroszországon belül kizárólag a vele nem szomszédos Szamarai terület tartozott még. Most, hogy Udmurtia a moszkvai időzónába kerül, egy időzónába fog tartozni a tőle nyugatra és délre elterülő Vjatkai Területtel és Tatarsztannal, de két óra különbség lesz az udmurtiai idő és a tőle keletre elterülő Permi terület, illetve Baskortosztan időzónája között.