2008. október 22., szerda

125 éves a Finnugor Társaság

A finn Finnugor Társaság (Suomalais-Ugrilainen Seura), megannyi kutatás (1883 és 1914 között negyven terepmunka) támogatója és uralisztikai kiadvány támogatója idén 125 éves. A társaság az uráli népekre irányuló kutatások mellett főként az altajisztikai kutatásokat támogatta, támogatja. Az alapítók példaképüknek Castrént tekintették. Az évforduló alkalmából kiállítást és két szemináriumot szerveznek, ill. kiadbnak egy könyvet.

A helsinki Kultúrák Múzeumában Castrén csizmájában címmel rendeznek kiállítást. Az anyag a Finnugor Társaság Lappföldre, Szibériába és Közép-Ázsiába induló expedíciói által gyűjtött
tárgyakat, az ott készített képeket és hangfelvételeket mutatja be. A kiállításon kalmük, szölkup, komi, udmurt és mari anyagokat mutatnak be. A kiállítás 2008. november 16-án nyílik és 2009. március 8-ig tekinthető meg.

A kiállítás megnyitójához kapcsolódva november 15-ére szemináriumot rendeznek A terepmunkától a tudományos ismeretig címmel. Az ezen elhangzó előadások egy-egy jeles kutató munkáját, vagy egy-egy kutatómunkát mutatnak be, a szemináriumot a fenti említett kiállítás ünnepélyes megnyitója zárja.

Egy másik szemináriumot a Helsinki Egyetem kis dísztermében tartanak december 12-én, ennek címe Finnugor nyelvközösségi hálózat. Nem tűnik egyértelműen, mire is gondoltak, az előadások igen heterogénnek tűnnek:

  • Finnugrisztikai hálózatok (Johanna Laakso)
  • Az északi-számi tipológai fejlődése: térbeli tájékozódás és információs struktúra (M. M. Jocelyne Fernandez-Vest)
  • A hal keresi a hálót, nem a háló a halat: a nyelvészeti hálózatkutatás karjalai szemszögből (Anneli Sarhimaa)
  • A déli balti-finn nyelvi tér újraszervezése (Karl Pajusalu)
  • A balti-finn--szláv nyelvi kapcsolatok kutatásának jelene (Janne Saarikivi)
  • A permi nyelvek mai helyzete (Jevgenyij Cipanov)
  • Az obi ugor nyelvek: beszélók, kutatók és feljegyzések hálózata (Csepregi Márta)
  • Az ősuráliak mint nyelvi közösség (Juha Janhunen)

Timo Salminen Aatteen tiede című munkája a Finnugor Társaság történetét mutatja be, elsősorban az alapításra és a korai időszakra, illetve a társaság tevékenységének kultúrtörténeti jelentőségére összepontosítve. (A kötet címét sajnos a kötet ismerete nélkül elég nehéz lefordítani, de kb. Az eszme / gondolat / terv tudománya. A pontosabb fordítással kapcsolatos javaslatokat a kötet, ill. a fenti előadások címére vonatkozóan is örömmel veszünk.)