2009. augusztus 4., kedd

Táncház a viharban

Észtországba menni kell. Legyen vérfagyasztó tél vagy szeles-esős nyár, Észtország mindig vonzza (magyar) rajongóit. A Viljandiban minden év július végén megrendezett népzenei, vagy szó szerint fordítva örökségzenei (pärimusmuusika) fesztivál még a Baltikumban élő nyelvrokonaink iránt kevésbé érdeklődőket is a kellemes hangulatú dél-észt kisvárosba csalhatja.

Viljandiban egyébként is megvan minden, amiről egy turista álmodozhat. Magas hegyoromra épült romantikus várrom, hívogatóan csillogó vizű tavak és kacskaringós utcák tele érdekes építészeti megoldásokkal felcicomázott faházakkal.

Július végén mindez kiegészül érdekes hangszereket cipelő muzsikusokkal, akik lehetnek országos vagy nemzetközi hírű sztárok, akik teltházak előtt koncerteznek amúgy, a fesztiválon hajlandók összeállni hazai és külföldi zenésztársakkal egy rögtönzött utcai fellépésre. Így nem is csoda, hogy a várhegyet csak lépésben lehet ilyenkor megközelíteni. De nem is érdemes sietni, mert a koncertek szünetében is számos érdekes látnivaló akad. A fesztivál ugyanis mindenkit odacsalogat, punkok, éltes nagypapák és értetlenül vigyorgó turisták egyaránt felbukkannak az emberkavalkádban. A koncerteken szinte mindenki táncol, még akkor is, ha bokáig ér a pocsolya vagy a sár.

Az idei fesztivál egyik legsikeresebb, nagy közönségsikert kiváltó fellépője az udmurt Ekton Korka (szó szerint Táncház) nevű együttes volt, amely nemcsak a szabad színpad előtt táncoltatta meg az odasereglett érdeklődőket, hanem hivatalos koncertjükön, a szakadó eső ellenére is sikerült megtartani a nézőközönséget, akik aztán bőrig ázva hálásan kapcsolódtak be a sistergő lábú udmurt táncosok vezetésével a táncos népi játékokba.

Az Ekton Korka együttest 1997-ben hozta létre Andrej Prokopjev és Natalia Csirkova, a magyar táncházmozgalom törekvésein fellelkesülve és azokat követve, a hagyományos udmurt táncok propagálását tűzték ki célul. Az udmurt fővárosban, Izsevszkben megrendendezett „táncházak” idővel olyan népszerűek lettek, hogy az Ekton Korkából hagyományos táncokat előadó tánccsoport, stúdió lett.

(Érdekes adalék, hogy a 2008-as olimpiára a We are the champions című számot udmurtul az Ekton Korka adta elő. A különböző oroszországi népek ugyanis saját nyelvükön kívánták biztatni nem (csak) orosz anyanyelvű sportolóikat. A videó a Youtube-on megtekinthető.)

A viljandi folkon adott koncertből itt megtekinthetünk egy részletet: