2009. január 16., péntek

Finnugor Ki kicsoda – avagy ki finnugor, ki nem?

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin


Kósza hírek szállonganak a levegőben, hogy Oroszországnak nemrég finnugor elnöke volt, most pedig a miniszterelnöke lenne finnugor. A két személy ugyanaz: Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin.
(Honlapja: http://www.putin2004.ru/)

Tudományos közleményt eddig még nem olvastam a témáról. Ez érthető: megfigyelésem szerint vezető pozícióban lévő emberek nem szeretik, ha korábbi életük, származásuk felől érdeklődnek. Putyin származásának tárgyalása tehát túlnyomórészt a bulvársajtóra marad. Megfigyelhető azonban, hogy érintettségük miatt nem kifejezetten (nem csak) bulvárjellegű finnugor hírportálok, sajtótermékek is beszámoltak a felröppent hírről.

Internetes keresést először 2008 őszén végeztem Putyin finnugorságáról, majd a napokban megismételtem. Az első keresés óta néhány hír eltűnt, persze lehet, hogy csak az én szemem elől.


Időrendben haladva:

A Kudo+Kodu 2002 május–szeptemberi számának internetes változatában az olvasható, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin, Oroszország elnöke vepsze, Vlagyimir Anatoljevics Jakovlev, Szentpétervár kormányzója pedig inkeri/izsór. Származásukat, gyökereiket a Szobeszednyik 2000/11. száma tárgyalta részletesen. Sajnos, ezen hetilap internetes archívuma nem tartalmazza a 2004 előtti lapszámokat, így a Kudo+Koduban idézett cikket nem tudtam elolvasni.

A kominarod.ru független finnugor hírportál 2004. május 7-ei híre szerint Putyin nyilvánosan kijelentette, hogy meg kellene tanulnia vepszéül. Az eset a szalehardi látogatás során történt. Oroszország elnökét meglepték a Kalevala vepsze fordításával, s ekkor azt mondta: „Придётся выучить язык!” (Magyarul kb.: Ideje megtanulnom a nyelvet! A cikk szerzője Ozsomaszony Kirgya.) Az internetes keresés után úgy tűnik, hogy ez az esemény lehet az alapja a Putyin vepsze származásáról szóló legendának.
Az orosz elnök támogatta a Vepsze erdő nevű természetvédelmi terület infrastruktúrájának fejlesztését is. Ez is hozzájárulhatott a vepszeségéről szóló legenda megerősödéséhez.

Az utro.ru portál 2004. december 23-án közölt egy cikket Alekszandr Trifonov billentyűzetéből Who are you, Mr. Putin, по национальности? ('Kicsoda ön nemzetisége szerint, Mr. Putyin?') címmel. A szerző szerint a Leningrádban, 1952-ben született Vlagyimir Putyin családja a Sosa folyó mellékére, Turginov és Pominovo falvakba vezethető vissza. Ez a tveri karjalaiak vidéke. A család őse, Jakim, Nyikityin fia 1627-ben bukkant föl írásos adatokban, abban az időben, amikor zajlott a karélok szétszóródása, és létrejött a tveri karjalai etnikai tömb. Alekszandr Trifonov a Putyin családnevet finn eredetűnek tartja, és elveti azt a lehetőséget, hogy az orosz puty ’út’ szóból származna. (Az orosz származtatásról lásd itt.) Végezetül megjegyzi, hogy Putyin antropológiai vonásai is finnugor gyökerekre utalnak. Az interneten elérhető cikkek közül ez a legalaposabb, a Putyin családnév finn eredetéről azonban csak egy alaposabb tanulmány győzhetne meg.

A DELFI észt hírportál 2008 január 17-én Jaak Prozest idézi, aki szerint Putyin nyilvánvalóan vepsze származású.

A napokban megismételt keresésem során már nem bukkantam rá az interneten arra a hírre, hogy Putyin elnököt hivatalosan is megkérdezték származásáról. Az elnöki iroda válaszlevele szerint Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz származásúnak tartja magát.
Véleményem szerint ő valóban orosz ember, s ha érdeklik is finnugor gyökerei, Oroszország legfőbb vezetőjeként nem is adhatott más választ. Ha nem akar örökké államfő vagy miniszterelnök lenni, hivatalai letétele után ismét magánemberré válhat. Hogy akkor majd megfogalmazza-e magánvéleményét esetleges finnugor őseiről? Talán.