A hagyományos udmurt konyha alapvető élelmiszerei a gabonafélék (főleg a búza, árpa, zab, rozs, köles és a hajdina). A legjellegzetesebb udmurt specialitások alapja ennek megfelelően tehát sokszor valamilyen főtt vagy sült tésztaféle.
A tésztaalapú ételspecialitások egyike a palacsintához hasonló, de kelt tésztából készült, besamelszerű mártással megkent lepényféle, a
tabany. A "
tabany" elnevezés az udmurt
taba 'serpenyő' és
nyany 'kenyér' szavak összevonódásával keletkezett. Az udmurtok hagyományosan vasárnap, reggelire sütötték a
tabanyt, manapság azonban naptól, napszaktól függetlenül bármikor fogyasztják. Viszonylag egyszerűen elkészíthető, nem igényel különleges hozzávalókat, és nagyon ízletes étel.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhbEwF0FiH0wY8XpQng0goQbhCX2HuZfLyzYHMZI5dR9l0tzRN46ePmpC-CYAFtt20Jk9gsJakxMjmcXsLK9UtX4FuopnRptSWSO9masOOvatMicXblu7fCLkKgvJpGL7KeqKi9V7RvBF0/s320/tabany.jpg)
Elkészítéséhez fél dl langyos vizet vagy tejet elkeverünk fél teáskanál cukorral, hozzáteszünk 2,5 dkg élesztőt, kissé felfuttatjuk, majd jól elkeverjük fél kiskanál sóval, 9 dkg liszttel és egy evőkanál olajjal vagy margarinnal. Tálba tesszük, konyharuhával letakarjuk, kis időre meleg helyre rakjuk, majd újra jól megkeverjük, végül 7-8 órán át szobahőmérsékleten pihentetjük. Serpenyőben vajat vagy olajat forrósítunk, és kb. egy cm vastagságú, kör alakú lepényeket sütünk a tésztából. Tetejüket a következő,
züret elnevezésű krémmel kenjük meg: fél liter tejből elveszünk néhány evőkanálnyit, ezt elkeverjük 1-2 evőkanál liszttel, hozzáteszünk egy tojást és a maradék tejet, majd az egészet lassú tűzön, állandóan kevergetve addig melegítjük, míg majdnem eléri a forráspontot. Megsózzuk és hagyjuk kihűlni.
(Fotó: Fejes László)