2008. július 30., szerda

Udmurt utcakép

A Volga-vidéki Izsevszkben, az Udmurt Köztársaság fővárosában valamivel több mint 600 ezer ember él. Körülbelül egyharmaduk udmurt nemzetiségű, bár ez korántsem jelenti azt, hogy valamennyien beszélnek is udmurtul. Különösen a fiatalok körében gyakori, hogy nem is értik szüleik, nagyszüleik anyanyelvét, hanem kizárólag oroszul tudnak.

A köztársaságban 2001 óta az orosz mellett az udmurt is hivatalos államnyelv. Ennek köszönhetően pár éve a hivatalok, állami intézmények bejárata mellett kétnyelvű táblák olvashatók. Az utcán olvasható különféle feliratok, reklámok azonban szokásosan orosz nyelvűek. Az utóbbi egy-két évben azonban megszaporodtak az udmurt nyelvű cégtáblák is. Talán ez arra utal, hogy az udmurt nyelv nem túl magas presztizse emelkedőben van? Vagy annyira megnőtt a városban lakó udmurtok száma (hagyományosan ugyanis vidéki, mezőgazdasággal foglalkozó nép), hogy érdemes őket anyanyelvi feliratokkal bombázni?

Az első képen egy tipikusnak mondható udmurt nyelvű felirat olvasható, ugyanis a márkanév udmurt. Ilyen jellegű üzlet- és árunevek mindig előfordultak. Ebben az esetben az autósiskolát hívják ÚT-nak, udmurtul.


A másik képen a divatáruüzlet neve talán orosz, talán egyéb: ATO. A nyitvatartás is oroszul van kiírva, azonban a bolt bejárata, pontosabban lejárata fölött kizárólag udmurtul van kiírva, hogy SZÍVESEN LÁTJUK (szó szerint: tisztelettel hívjuk). Ilyesféle kiírások többfelé megjelentek a városban. Sajnos nem volt időm bemenni és megkérdezni, hogy vajon miért írták ki udmurtul és miért csak udmurtul az invitáló feliratot. Vajon miféle kereskedelmi előnyt remélnek tőle? Vagy esetleg a tulajdonos/cégvezető udmurt? Ha valaki arra jár, esetleg ugorjon be és kérdezze meg (ulica Szovjetszkaja, azaz Szovjet utca)!