2010. április 3., szombat

Udmurt promo

A kisebbségek kulturális életében fontos szerepe van a szépművészetnek és a szépirodalomnak, az értelmiség tagjai általában különös gondot fordítanak a hagyományos, "tiszta forrásból" nyert népi kultúra megőrzésére. Azonban sok fiatal számára a magas kultúrának ezek a termékei különböző okokból elérhetetlenek, például nyelvi korlátok miatt; sokszor maga az érdeklődés is hiányzik. A probléma abban áll, hogy a fiatalok, udmurt megfelelelő híján, szórakozásukhoz is orosz nyelvű kulturális termékeket fognak választani, ami csak erősíti a hagyományos közösség felbomlását, a nyelvcserét. Az udmurt Yumshan Promo tagjai ebben a társadalmi-kulturális résben látták meg a lehetőséget, és létrehoztak egy szervezetet, amely célul tűzte ki maga elé, hogy különböző udmurt rendezvényeket szervez és bonyolít le, ezeket reklámozza. Többek között koncertekről, "nemzetiségi" diszkóról van itt szó.

Emellett rendelkeznek speciális szolgáltatásokkal is. Ha valaki leadja kedvenc udmurt számainak listáját a Yumshan Promo munkatársainak, sajátos válogatást kaphat kézbe, ráadásul az általa leadott kép virít majd a lemezen. Ezenkívül a modern technika vívmányait alkalmazó másik szolgáltatásuk az sms-es információátadás, amelynek lényege, hogy az udmurt világ eseményeiről szöveges üzenetben értesítik az embereket (arról nem szól a fáma, hogy milyen nyelvű lesz az sms).

A honlapon egyébként különböző udmurt előadóktól származó felvételeket is találhatunk, többek között azoktól a néniktől is, akik idén az Eurovíziós dalfesztiválon szerepeltek. Ezenkívül zenés rajzfilmet, nyelvleckét és különböző udmurtiai életképeket is felvillantó klipeket is megtekinthetünk az oldalon. Valamint a letölthető dokumentumok között udmurt nyelvű plakát, népviseletes öltöztető babák és naptár is szerepel.