2008. november 12., szerda

A Magyar Tudomány Ünnepe az ELTE Finnugor Tanszékén

2008. november 13-án csütörtökön 16.00 és 19.00 között tartják a Magyar Tudomány Ünnepét az ELTE Finnugor Tanszékén.

Finnugor nyelvű irodalmak Magyarországon címmel kerekasztal-beszélgetést rendez az ELTE BTK Finnugor tanszéke és az ELTE BTK Irodalomtudományi Doktoriskola Uráli népek irodalma és folklórja doktori programja.

A rendezvényen Sirató Ildikó irodalomtörténész moderálásával kétszer 90 percben a fordítók
bemutatják munkáikat, és közösen keressük a választ arra, hogy hogyan talál egymásra a mű és közönsége, és milyen üzenete van e kevéssé ismert kis népek irodalmának a mai magyar olvasó számára. A rendezvényt könyvvásár egészíti ki.

Helyszín: ELTE 1088 Budapest Múzeum krt. 4/i. II. emelet, Bence-terem


Részletesebben l. az ELTE BTK Finnugor Tanszékének honlapján.

A víz túloldalán, zenei ajánló borongós őszi napokra

Amikor a Balti-tengeren hajóra szállok, mindig eszembe jut az Estonia katasztrófája. Az Estonia Svédország és Észtország között közlekedett, és 1994. szeptember 28-án süllyedt el, máig tisztázatlan okokból. A szerencsétlenséggel magyarázatára több elmélet is született, technikai okoktól elkezdve fegyvercsempészeten át nemzetközi összeesküvésig mindenről beszéltek. Az áldozatok között volt a Ruja nevű zenekar egykori énekese, szövegírója, Urmas Alender is. A Ruja (neve a sci-fi szó észtesítésére tett kísérlet) a 70-es évek végének és a 80-as évek elejének meghatározó rockzenekara volt Észtországban, sikerük például az Omegáéhoz mérhető. Érdekességképpen megjegyzem, hogy a Ruja-dalokból idén rockopera is készült.

A költőként is elismert Urmas Alender nem sokkal a hajószerencsétlenség előtt kezdett szólókarrierbe, ez alkalommal lépett volna először fel mint hajózenész. Az énekest látnoki képességgel is felruházó rajongók a Ruja Teisel pool vett (A víz túloldalán) című számában a megjósolt jövőt vélték felfedezni. Az igazsághoz azonban hozátartozik, hogy a dalt Lehte Hainsalu írta. Liia Sakkos azonos címmel forgatott dokumentumfilmet Urmas Alenderről.


A következő szám Nii vaikseks kõik on jäänud (Olyan csöndes lett minden) az egyik leghíresebb Ruja-szám, különösen illik az esős-szürke őszi napokhoz.

Urmas Alenderről és a Ruja zenekarról további információk olvashatók a következő honlapokon:
http://ruja.ee/Biograafia/Alender/#luuletaja
http://et.wikipedia.org/wiki/Urmas_Alender
http://en.wikipedia.org/wiki/Ruja