2009. január 17., szombat

Komi újságok az interneten – friss és „sok”

A http://www.komipress.ru/ honlapon számos, a Komi Köztársaságban megjelenő orosz és komi-zürjén nyelvű újság, magazin, valamint folyóirat olvasható. Ellentétben más, hasonló tartalmú internetes oldalakkal a frissítés itt meglehetősen gyakori, így az eredeti megjelenés után nem sokkal már hozzáférhetünk az aktuális számokhoz. A megtekinteni kívánt lap nevére kattintva a feltöltés / megjelenés dátuma szerinti sorrendben tárulnak elénk az olvasható cikkek címei. Egyes orosz nyelvű lapok eléréséhez regisztrációra van szükség (ezek fizetős tartalmak), ám a komi-zürjén nyelvű írások, illetve a vegyes (komi-zürjén és orosz nyelvű) lapok orosz nyelvű cikkei ingyenesen olvashatók – a legfrissebb tartalmak azonban ezek esetében is csak néhány nap elteltével válnak ingyenessé, amire a cikkek címe után feltüntetett „free” megjegyzés utal. Regisztráció nélkül böngészgethetünk továbbá a komi nemzeti rádió komi nyelven közzétett hírei között is.

Ezen a honlapon az adott sajtótermékek leggazdagabb online archívumához férhetünk hozzá. Például az Art nevű irodalmi, művészeti és kulturális folyóirat legtöbb számát itt érhetjük el az interneten – többet, mint az Art saját honlapján. Megjegyzendő, hogy a honlapra csak szövegek kerülnek fel, az írásokat esetlegesen kiegészítő képanyagok nem.

A honlapon a következő komi-zürjén nyelven (is) publikáló lapok cikkei találhatók meg:
Apт (negyedévenként megjelenő folyóirat), Би кинь (havilap gyerekeknek), Bыль тyйöд (az Udorai járás heti két alkalommal megjelenő lapja), Йöлöгa (ifjúsági hetilap), Кoми мy (heti háromszor megjelenő újság).