2008. július 2., szerda

udmurt fotók: legújabb divat és hagyományos viselet

A címre kattintva néhány érdekes fotót lehet látni: hagyományos udmurt viseletet öltött modellek pózolnak egy új izsevszki (Oroszország, Udmurt Köztársaság) plázában, illetve márkás ruhákban (Robert Cavalli, Gucci stb) hagyományos környezetben, egy régi faházban, illetve igazából egy múzeumban lévő épületben. A fotók egy része a Leonardo című, izsevszki kiadású divatlap-életmódmagazin májusi számában jelent meg. Vicces, hogy a lapban a népviseletet is hasonlóképpen mutatják be, ahogy a márkás ruhákat, tehát szerepel az anyag, a ruhadarab neve udmurtul és oroszul is. Csak éppen ár nincs mellettük, mert készen ilyen ruhákat nem lehet kapni. Rendelésre persze készítenek, az ár pedig megegyezés kérdése.

Az egész pedig szerintem poén: ami udmurt, az is lehet divat. És egyébként, aki ezt az újságot veszi, valószínű soha nem megy el egy olyan helyre, ahol udmurt ruhákat és tárgyakat lehet látni.
Az udmurt kultúrának ugyanis, az orosszal ellentétben, nincs a nagyközönség körében presztizse, hagyományosan a szegénység, elmaradottság fogalma társul hozzá. Ezen a felfogáson egyre többen próbálnak változtatni. Ennek jegyében, néhány fiatal városi udmurt kezdeményezésére készült ez a fotósorozat is.