2008. október 4., szombat

Rokon Népek Napja Reguly szülővárosában (ELMARAD!)

Idén emlékezünk meg Reguly Antal halálának 150. évfordulójáról, ezért a budapesti Reguly Társaság és a zirci Reguly Emlékbizottság Rokon Népek Napjára, 2008. október 11-re közös ünnepséget szervez Reguly szülővárosában, Zircen. Ebből az alkalomból a Reguly Társaság kirándulást szervez Zircre tagjai és az érdeklődők számára.

A kirándulás programja:
  • 8:30 indulás a Nyugati pályaudvar parkolójából külön busszal
  • 11:00 megérkezés Zircre
  • 11:00-13:00 Zirc nevezetességeinek megtekintése, városnézés
  • 13:00-15:00 szabad program
  • 15:00 részvétel az ünnepségen (a Magyar Állami Népi Együttes műsora)
  • az ünnepség után indulás Budapestre

Részvételi díj dolgozóknak: 1500 Ft, diákoknak/nyugdíjasoknak: 1000 Ft. A részvételi díj magában foglalja az ünnepség belépti díját és az utazási költséget.

Jelentkezni lehet emailben: orsolyatan(kukac)gmail.com, csucs(kukac)nytud.hu.

Update (2008/10/09):

Független forrásból értesültünk róla, hogy a Reguly Társaság fent meghirdetett kirándulása elmarad. Bár a Reguly Társaság a Rénhíreket a kirándulás meghirdetésére külön felkérte, a kirándulás elmaradásáról elmulasztotta értesíteni. Olvasóinktól ezúton is elnézést kérünk.

Vallási hírek

2008. szeptember 25-én a mariföldi Kunyezserben találkoztak a hagyományos mari vallás lelki vezetői. A 20 pap az október 5-én az Oš kuerben (Fehér nyírfaligetben) megrendezendő összmari imádsággal kapcsolatos kérdéseket vitatták meg. Az imádságon 70 pap fog részt venni, 5 máglyát gyújtanak és 41 állatot áldoznak fel. Az áldozásra a Marij Elen kívüli területekről is érkeznek marik. (Forrás)

Egy mari szent ligetben egy magánszemély 71 nyírfát vágott ki. (A szent ligetekben még egy ág letörése is tilos, nemhogy a favágás.) Az ügyészség illegális fakitermelés vádjával feljelentette, ennek alaápján akár hat év szabadságvesztésre is ítélhetik. (Forrás – sajnos nem világos, hogy a két hír ugyanarról a szent ligetről szól-e.)

A Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet már készül a téli turistaszezonra. Újdonságnak számítanak a suriskari hantik hagyományos kultúrájával való megismerkedésre leghetőséget adó programok. Ezek keretében még hagyományos hanti áldozáson is részt lehet venni. Ennek során a három fő szellemnek áldoznak: Az Égatyának (Tórum-iki), a Földanyának (Kaltan-imi), és az Alvilágatyának (Hiny-iki). Ezen kívül számítanak a hosszútávú sífutóverseny tavalyi sikerének megismétlődésére is. (Forrás)

(Érdekességként megemlíthetjük, hogy Kaltan-imi nevét nem találjuk a szakirodalomban, és az interneten is csak ebben a hírben ismétlődik szerte a világhálón. Gyanítható, hogy elírásról van szó, és valójában Kaltas-imi vagy Kaltes-imi lenne a helyes alak.)