2009. október 2., péntek

Magyar püspökök a magyar őstörténetről

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevelet bocsátott ki, amelyet szeptember 20-án minden katolikus templomban felolvastak. Ebből idézünk:

„Azt tapasztaljuk, hogy ismét erőre kapott egyfajta pogányság. …
Ezeréves magyar kultúránk a keresztény hit nélkül nem érthető. Ezt az öntudatra ébredést mi is nagyon fontos keresztény és magyar feladatnak tekintjük. … A kommunista évtizedek alatt próbáltak mindent elfelejtetni, ami magyar és keresztény azonosságunkat erősítette. … Ezeréves magyar kultúránk a keresztény hit nélkül nem érthető. Ezt az öntudatra ébredést mi is nagyon fontos keresztény és magyar feladatnak tekintjük. …
Sajnos azonban ennek az öntudatra ébredésnek vannak vadhajtásai is. Ezek egyike a különböző vallási elemeket keverő ún. „ősmagyar szinkretizmus“. Ez a jelenség azért is nagyon veszélyes, mert kereszténynek tűnő vallási nyelvezetet használ és könnyen megtévesztheti még a vallásukat gyakorló hívőket is. Ezek közé tartoznak a Jézusról és Szűz Máriáról szóló tudománytalan állítások. Ilyenek pl. a „Jézus, pártus herceg“-elmélet, vagy a táltosok, a sámánok és a pogány ősmagyar vallás egyéb valós vagy vélt elemeinek újraélesztése.”

Ez azért nagy dolog: a magyar katolikus egyház nemcsak a nemzeti öntudatra ébredés vadhajtásai, hanem a tudománytalan őstörténeti elméletek ellen is fellépett.
Jézust mint pártus, vagyis szegről-végről magyar herceget egyébként Badiny-Jós Ferencnek köszönhetjük.