2008. december 31., szerda

2009 elérkezett Finn- és Észtországba!

Már két független finnugor állam is átlépett 2009-be. Velük tartottak a lettországi lívek, de a romániai és ukrajnai magyarok is.

A finnugor köztársaságok többsége már 2009-ben jár

Elérkezett az éjfél Oroszország nyugati felébe (kivéve a kalinyingrádi exklávét), így a finnugor köztársaságok többségébe: Komiföldre, Mariföldre, Mordvinföldre, Karjalába és a Nyenyec Autonóm Körzetbe is, továbbá a velük szomszédos területekre, ahol általában kisebb-nagyobb finnugor diaszpórák vagy apróbb népek (pl. vótok és izsórok a Leningrádi Területen, szettuk a Pszkovi Területen) élnek. Mivel az ország élete alapvetően Moszkvához igazodik, ilyenkor általában újra köszöntik az új esztendőt azokon a területeken is, ahol néhány órával korábban már megünnepelték az éjfélt.

Magányosan köszöntik az új esztendőt az udmurtok

Forrás: WikipédiaElérkezett az éjfél Udmurtiába, mely olyan időzőnába tartozik, melybe Oroszországban rajta kívül egyedül a Szamarai Terület. Ez egyben azt is jelenti, hogy a két terület között, illetve Udmurtiától északra két óra különbség van a szomszédos időzónák között (de ugyan ez a helyzet a Hanti-Manysi és Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetek, illetve a Krasznojarszki Terület határán. (Természetesen a bejegyzés címe túlzás, hiszen a Szamarai területen csaknem százezer mordvin és néhány ezer mari is él.

2009 az obi-ugoroknál és a komi-permjákoknál is

Elérkezett az éjfél a Hanti-Manysi Autonóm Körzetbe és a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetbe, így az összes obi-ugor és nyenyec is már az új esztendőt ünnepli. Csatlakoztak hozzájuk a komi-permjákok, hiszen a Permi Területen is beköszöntött 2009, akárcsak Baskíriában, ahol már az udmurtok, marik és mordvinok egy töredéke is ünnepelhet.

Minden szölkup átlépett 2009-be

A Tomszki Területen is 2009 van már, így az összes szölkup átlépett az új esztendőbe. Velük mentek a vahi és a vaszjugáni hantk is, az első finnugorok, akik pezsgőt bonthattak.

2009 megérkezett az uráli népekhez

Éjfél van a Krasznojarszki Területen, ahol a legkeletebbi uráli népek (mind szamojédok) élnek: a nganaszanok, az enyecek, а szölkupok egyes csoportjai. A nyenyecek legkeletibb csoportjai is itt élnek.