![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhi5NQXF_-IHGWrS1Np_xwTTD8MZohNNgO5ONZe9b8GOGi6DLwC6macDmedS_xRTB1rsGYcYjjj3NtZwROpU9UaiH3DCn27u72xs-qfyUrind3EflJUTr4EFKfzO3Mj7w9TQH_8Fo1McqH_/s200/IMG_1221.jpg)
A nyalánkság neve mämmi és gyakorlatilag különböző rozstermékek képezik az alapját: rozsmaláta és rozsliszt, amelyet melasszal és egy narancsfajta héjával ízesítenek, és vízzel kevernek össze. A mämmit kemencében sütik meg (körülbelül 3 óráig) és néhány napos hűtés (ma már fagyasztás) után tálalják.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgA5IuqMLBKzWYgLkg8ckfwkiBqrH1h8WLnm8RvetEizOf-JNKB2IPy8MwCdcyKVJOrrp2PJJP5jVC_Uj6ioR1SsE2BD_D3A1FYmrYdc28BXXeGYjh4ixD6vf8PkFYhierh4RtaJQ5T9DT9/s200/IMG_1225.jpg)
A mämmirajongók külön társasággal is rendelkeznek. Honlapjukon találhatunk recepteket, például sütemény és marmeládé is készíthető ebből a húsvéti specialitásból.
Az étel a középkori német területekről ered és állítólag a katolikus vallással terjedt el Észak-Európában. Eredetileg böjti étel volt, és nagypénteken is fogyasztották, mivel sokáig elállt, és hashajtó hatása miatt tisztító ételnek is tartották. Ma egész évben kapható, de a finnek is elsősorban húsvétkor fogyasztják.