2008. szeptember 28., vasárnap

Rövid hírek a finugor.ru-ról

Izsevszkben megünnepelték Udmurtia Oroszországhoz való „önkéntes csatlakozás”-ának 450. évfordulóját. A köztársaság egész évben erre készült, építkezésekkel, a köztársaság történetéről szóló könyvek kiadásával ünnepeltek. A központi ünnepségen (feltehetően szeptember 18-án, erről a hír nem szól) 18.000 néző előtt, 6.000 résztvevővel Mindörökké Oroszországgal címen „sport-kulturális” bemutatót tartottak az izsevszki központi stadionban. Ez Udmurtia történelmét és jelenlegi büszkeségeit mutatta be. (Forrás)

Az előbbi eseményhez kapcsolódik az izsevszkben megrendezett 2. Finnugor Ökölvívó Fesztivál. (Forrás)

A Finnugor Írókongresszus kísérő rendezvényeként fotókiállítás nyílt Joskar-Olában. A hivatásos és amatőr fotográfusok képein elsősorban tájakat, a népi kézművesek alkotásait és népviseleteket csodálhatnak meg a látogatók. (Forrás)

Mesepárna címen új gyerekkönyv jelent meg komi-permják nyelven. A projektet Moszkva városának régióközi kapcsolatokkal és nemzeti kisebbségekkel foglalkozó bizottsága kezdeményezte. A könyv célja elsősorban az olvasás megkedveltetése, ill. az önálló olvasásra való nevelés. A kötet mindössze 230 példányban jelenik meg. (Forrás)

A Tyumenyi Körzethez tartozó Uvat községben bemutatják a Legenda Szornyi Najról című etno-rockoperát. A Szornyi Naj jelentése: Arany Asszony. Az előadás manysi és hanti mítikus elemekre, medveünnepi rítusokra épül. (Forrás)

Az Udmurt Köztársaság Családi, Demográfiai és Gyermekjogvédelmi Elnöki és Kormánybizottsága támogatásával szeptember 19-én rendezvényt szerveztek a ludorvaji szabadtéri múzeumban. A rendezvény során udmurt és orosz esküvői szokásokkal ismerkedhettek meg a látogatók. (Forrás)