2009. április 29., szerda

Vappu (orbitalis maialis)

A tavasz közeledtével még a fagyos finnek is megélénkülnek, egyre több mosolygós embert látni, és különböző plakátok lepik el a várost. Bár nem közelednek választások, számos párt emblémáját lehet látni ezeken a hirdetéseken. Majálisünnepségekre hívják ilyenkor ugyanis a választópolgárokat. Ebben talán nincs is semmi szokatlan a magyar ember számára, ugyanakkor ezek mellett a plakátok mellett különböző diákbulik meghívói is feltűnnek. Április 30-a ugyanis a diákok ünnepe Finnországban, finn nevén vappu. Vagyis vappu tulajdonképpen május elseje, és maga a diákünnep vappuaatto-n, vagyis vappu előestéjén zajlik.

Turkuban a diákok fél hatkor gyűlnek össze a városközpontban, a szépművészeti múzeumhoz vezető lejtős úton, ahonnan jól látható a tarka emberek hada. A tarkaság azonban hirtelen fehér tengerré változik, ahogy a finnek egyszerre a magasba hajítják, majd a fejükre teszik a tengerészsapkára hasonlító diákfejfedőt (ylioppilaslakki). (Ezt egyébként mindenki az érettségi letétele után kapja, különböző jelvények lehetnek rajta.) Az ünneplés ekkor indul meg (valakinek folytatódik), az alkalomhoz persze pezsgő dukál, amit némelyek minden kecmec nélkül az üvegből fogyasztanak, vannak viszont olyanok is, akik megadva a módját, pezsgőspoharakat húznak elő overáljuk (haalari) zsebéből. (A farsangi ünneppel kapcsolatban már olvashattunk a haalariról.) Az ünneplés gyakran másnap reggelig folytatódik, grillezéssel, koncertekkel, és különböző bulikkal telik el általában az ünnep előestje, ami nemritkán megszakítás nélkül folyik át a május elseji piknikbe. A piknik elengedhetetlen része a rengeteg lufi, a krumplisaláta és a virsli, a sima (mézsörszerű ital) és a kinézetre agyszerű, ízében viszont leginkább a csörögefánkhoz hasonlító tippaleipä.

Az április 30-ai ünneplés része az is, hogy a turkui Lilja-szobrot a diákok megfürdetik és aztán ráhúzzák a diáksapkát. Helsinkiben Havis Amanda szobra szokott hasonló kezelésen átesni. Lilja (a név finnül liliomot jelent) Turku címervirágát, a liliomot tartja a kezében. A szobrot 1929-ben sapkázták meg először, a mosdatás pedig az 1960-as években kezdődött.

A vappu(aatto) ünnepében gyakorlatilag több hagyomány egyesül: a skandináv-germán tavaszköszöntéstől kezdve, a Valburga/Walpurgis nevű szent napján át egy közép-európai vetésünnepig. Eszünkbe juthat a Walpurgis-éj hagyományos boszorkánytalálkozója is (többek között a Faustból). A finn éjszaka démonikusságát valójában a sok különböző mértékű alkoholos befolyásoltság alatt álló felszabadult diák adja, akik másnap igencsak vappuväsynyt-ek (vappufáradtak) lesznek. Az Észtországban Volbriöö néven létező vappuünnep másnapját a népnyelvben állítólag Kaatripäev-nek (Kaatri-napnak) nevezik, amely a német Kater ’másnaposság’ szóból származik.

Hogy egy kicsit részei lehessünk a vappuhangulatnak, nézzük meg a következő videót, amelyet 2007-ben vett fel valaki a turkui vappuünnepen. A diáksapkák és néhány haalari is jól látható az amúgy nem túl eseménydús felvételen.