2010. április 16., péntek

Mari flower power

Mari népzenei videók után kutakodva a youtube-on hamar rá lehet bukkanni arra a néhány sötét hátterű, helyenként kissé torz, mégis figyelemfelkeltő videóra, amelyek a mari Pairem vagy Peledysh/Peledush Pairem munkásságába engednek bepillantást. Az együttes nevét Virágünnepnek lehet leginkább fordítani. Ha ezek után lájtos hippizenére számítunk, igencsak meg fogunk lepődni, mert az együttes stílusa leginkább a finn Nightwish-számok hangulatát idézi.

Ha tovább búvárkodunk, valamelyes kutatómunkával össze lehet szedni néhány információt az zenekarról. A myspace-oldalukról kiderül például, hogy 2008-ban alakultak, és első számaiakkal rögtön külföldi turnéra indultak, méghozzá Finnországba, ugyanis a 2008-as IFUSCO (International Finno-Ugric Students' Conference) esti koncertjén ők voltak az egyik fellépők. (Az együttes útjáról blogbejegyzésben oroszul fényképes beszámoló is olvasható.)

A zenekar tagjai a következők: Elvira Kuray (ének), Alexander Maltsev (basszusitár), Nick Mazurkin (gitár), Alexey Melchanof (billentyűs), Dmitriy Pegashev (dob). A zenészek eredetileg a Brodjagi ('Vándorok') együttes tagjai, hozzájuk csatlakozott az énekes. A folk-rockként vagy indie-stílusúként megjelölt számokból ízelítőt találhatunk a last.fm-en is.

Az együttesről mari nyelvű riportot is megtekinthetünk a Youtube-on: