2009. április 2., csütörtök

Finnugor nyalánkságok 1. – A kama

Ha egy forró nyári napon megszomjazunk Észtországban, és valami frissítő italra vágyunk, érdemes megkóstolni az észt konyha egyik specialitását, a kefírbe vagy aludttejbe kevert kamalisztet. Az italkülönlegesség „liszt” összetevője valójában árpa-, rozs-, zab- és borsóörleményből készül, amelyet azután megpirítanak és legtöbbször valamilyen tejtermékkel és cukorral kevernek össze.

A kamából nemcsak ital készül, különböző édességek is előállíthatók belőle, és az észtek gyerekkorának sportszelete is kakaó híján kamából készült. Felújított formájában ma is kapható Kamatahvel néven. (A hetvenes években hiánycikknek számító kakaót pótolta a Kalev csokoládégyár egyik ötletes „tervezője” a hagyományos észt kamaliszttel.)

A kamát a Finn-öböl másik partján is fogyasztják, Finnországban viszont furcsán néznek, ha a boltban kamát kérünk, mivel a kama szó a finn szlengben kábítószert jelent. A gabonaőrleményt az ezer tó országában talkkunának nevezik. Az egyszerű és tápláló ételt egyébként az udmurtoknál is megtalálhatjuk dzsozson néven.