2008. augusztus 10., vasárnap

Vétkesek közt cinkos, aki néma


Blogunk nem foglalkozik politikával. Blogunk azonban olyan népekkel foglalkozik, amelyeknek nagy része létében veszélyeztetett. Éppen ezért érzékenyek vagyunk minden olyan eseményre, mely bármely nép és kultúra pusztulásával jár.

Blogunk főként olyan népekkel foglalkozik, melyek Oroszországban élnek. Oroszországban orosz és nem orosz nemzetiségű barátaink vannak, bármelyikük közeli vagy távoli rokona, barátja, ismerőse szolgálhat az orosz hadseregben. Mi magunk többször jártunk és szeretnénk még Oroszországban járni. Oroszország népének csak sikert és boldogságot kívánhatunk.

Blogunk uráli nyelvekkel, uráli nyelveken beszélő népek kultúrájával foglalkozik. Semmilyen nyelv vagy kultúra iránti érdeklődés nem lehet őszinte a nyelvek és a kultúrák iránt való általános érdeklődés nélkül.

Blogunk ideológiailag semleges, semmilyen vallás mellett vagy ellen nem foglal állást. Mégis vannak pillanatok, amikor egy nép kultúrája iránti tiszteletből vallásos anyagokhoz kell fordulnunk.

Rendkívüli posztunkat a grúz nyelvnek és kultúrának szenteljük. Három imádságot (felolvassa: II. Ilija grúz pátriárka) és egy egyházi éneket (előadja a Rusztavi együttes) kínálunk letöltésre, hogy olvasónk képet nyerhessenek a grúz nyelv hangzásáról, illetve a grúz zene csodálatos világáról.

Miatyánk

Mentsd meg, uram, népedet
Nyisd meg a kegyelem kapuját
Troparion Tamar királynőhöz (Tamar királynőről a Wikipédián)

(A kép forrása)

Magyar filmes az evenkikről

Ez ugyan nem uralisztika, de mivel akik uralisztikával foglalkozunk, gyakran esünk át hasonló történeteken, azt hiszem, senki nem fogja bánni, ha belinkelem. A videót egyenesen bűn kihagyni.

(Köszönet Bakró-Nagy Marianne-nak, hogy felhívta rá a figyelmem.)

Frissítés: Sajnos az Ongo furcsa viselkedése miatt a hivatkozott cikket nem lehet elsőre elérni. Először a felbukkanó ablakban válasszuk ki az utolsó sorban a vendégként való böngészést, majd zárjuk be az ablakot, és ezután a fenti linkre való újabb kattintással nyissuk meg a cikket.